3 orsaker till varför du kan ha svårt att uttrycka gränser

1. Du känner inte dina egna gränser 

Ibland är orsaken så enkel som att du faktiskt inte känner dina gränser tillräckligt väl för att kunna uttrycka dem. Du kanske inte har fått lära dig hur du kan vara trygg med dina egna känslor och behov eller att de ens har ett värde. Då är det såklart svårt att uttrycka dem.

Du lär känna dina gränser genom att vara nyfiken och prioritera dem. Vad mår du inte bra av och när fungerar du som sämst? Vad verkar du må bra av och när fungerar du som bäst? Det är ofta bra att vara nyfiken på både det som känns skönt och oskönt.

2. Du har lärt dig att det tryggaste är att dölja dina gränser 

Om du har eller fortfarande försöker förmedla dina gränser till någon som möter dem med ilska, ignorerande eller förminskning, då är det troligt att du har lärt dig att dölja dem väl. För det gör ont när våra gränser möts på det sättet, och som försvar är det lätt att börja dölja dem. Det blir ett sätt att försöka skapa trygghet där det inte finns någon.

Gränser och trygghet går hand i hand med varandra. Det är svårt att förmedla gränser när du känner dig otrygg och klart lättare när tryggheten finns där. Så här handlar det inte så mycket om att öva sig på att uttrycka gränser, utan snarare om att hitta fler trygga miljöer.

3. Du bedömer din förmåga att sätta gränser som dålig utifrån andras reaktioner.

Kanske är du inte ens dålig på att förmedla dina gränser? Kanske möter du snarare ett oväntat hårt motstånd?

Att bedöma din förmåga utifrån hur andra reagerar på dina gränser kommer inte att spegla sanningen. Du kan vara riktigt skicklig på att uttrycka dina gränser och ändå stöta på starkt motstånd.

Hur andra reagerar på dina gränser säger ingenting om din förmåga att uttrycka gränser. Men det säger något om deras förmåga att ta emot gränser med empati.

Så börja med att ta en titt på hur dina gränser tas emot. Finns det en vilja att lyssna eller möter du mest försvar? Finns det nyfikenhet eller möter du mest dömande? Tar andra din upplevelse på allvar eller förminskar de den?

Vad tycker du är svårast när det kommer till gränser?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *