integritet

Är jag besvärlig eller blev det besvärligt för dig?

Att följa sitt hjärta och leva med integritet är verkligen inte alltid så gulligt som det låter. Inte allt faktiskt. Stundtals är det brutalt utmanande. Så där på bristningsgränsen. I alla fall för mig. Andra gånger känns det bara tröttsamt. Är det värt det? För det kostar att vara sig själv trogen.

Alla hejar på tills de själva drabbas

Många hejar på, säger att det är modigt att stå på sin egen sida. Att det är klokt, viktigt och underbart att se människor som vågar leva i linje med sitt hjärta. Med integritet.

Men sedan drabbas de själva av min integritet. När mitt hjärta vill något annat än de hade tänkt sig… Ja, då är det inte modigt, klokt och underbart längre. Snarare är jag jobbig. Besvärlig. Omständlig. Eller min favorit; omöjlig.

För när mitt hjärta går dit andra inte vill gå, då blir det besvärligt. För dem. Fast det är såklart lättare att säga att jag är besvärlig.

Det tog lång tid att inse det. Att orden speglar andras upplevelser av mig och inte mig som person. Fortfarande glömmer jag det emellanåt. Tror på orden som har följt mig hela livet. Det gör lika ont varje gång.

Utmanande kan också innebära växande

Jag är utmanande att leva med, det vet jag. Vill du leva nära mig behöver du bli bekväm med att vara obekväm och hitta modet att vara sårbar. Du behöver orka vara med sanningen när den skaver som allra mest, för jag har låg tolerans för att lägga locket på och låtsas. Det är som att jag har en inbyggd radar som lägger märke till när det som sägs inte stämmer överens med det som känns. Som avslöjar när något är off.

Det har tagit lång tid för mig att inse att jag faktiskt tycker om mig själv för detta. Att jag gillar den här sidan av mig själv. Jag älskar min låga tolerans för att låtsas och släta över. Jag älskar att jag lyfter saker som skaver, för det ger mig en chans att leva i riktiga relationer. Genuina relationer.

Inte för alla

Alla gillar inte det. Och då brukar de inte heller gilla mig. Inte alls faktiskt. Jag förstår det. Jag förstår att alla inte orkar och det är helt okej. Vi är inte en bra matchning helt enkelt.

Men det finns också människor som älskar mig just för det här. Just för att jag plockar fram saker i ljuset, att jag benämner det som skaver och vågar utmana. Och de är mina människor!

Vill du ha mer?

Då kan du läsa det här gamla inlägget om autenticitet.