Har du försökt fatta snabba beslut eller vara kvicktänkt utan större framgång? Har du grämt dig och tänkt ”Varför sa jag inget?” när någon sagt något sårande? Eller ”Varför sa jag ja till det där?” när du strax efteråt insåg att det inte alls var vad du ville?
När din natur går mot förväntningarna
I vårt samhälle hyllas ofta snabbhet i tanke och handling. Du förväntas veta exakt vad du vill och inte vill, och kunna uttrycka dina gränser och åsikter omedelbart. Men vad händer om du inte fungerar så? Tänk om du behöver tid för eftertanke för att fatta bra beslut eller formulera dig på ett sätt som känns rätt för dig?
I många år strävade jag efter att bli mer snabbtänkt. Många skulle nog säga att jag till och med blev ganska duktig på det. Men saken är den att det aldrig kändes bra för mig. Och det hjälpte mig sällan att fatta rätt beslut eller uttrycka mig på ett sätt som kändes äkta.
Först när jag insåg att jag inte fungerar så, att jag behöver tid att känna in, landa och bearbeta information, förändrades allt. När någon uttryckte sig på ett sätt som gjorde mig ledsen behövde jag tid att ens förstå vad som hände. Min reaktion kom ofta senare, vilket gjorde det omöjligt att adressera problemet i stunden.
Samma sak gällde mina beslut. När jag försökte fatta snabba beslut hamnade jag ofta i situationer där jag sa ja till saker jag inte ville göra och nej till sådant jag faktiskt ville. Det snabba beslutsfattandet innebar att jag gjorde mer av det jag inte ville och mindre av det jag ville. Inte direkt en optimal strategi för välbefinnande!
Istället för att pressa mig själv att bli mer snabbtänkt valde jag att hitta strategier som fungerade för mig. Strategier som jag nu vill dela med dig.
Tre tips till dig som är eftertänksam
#1 Se styrkan i att tänka långsamt: Identifiera fördelarna
I en värld som hyllar snabbhet och effektivitet är det lätt att glömma bort styrkan i att tänka långsamt. Vi fokuserar ofta på nackdelarna med att ta tid på oss, men sanningen är att det finns enorma fördelar med att låta processen ta sin tid.
Visst kan snabba beslut vara nödvändiga i vissa situationer, men det är långt ifrån alltid den bästa strategin. Att ge sig själv tid att reflektera, känna och processa information kan leda till betydligt bättre resultat på sikt.
Här är några av de positiva effekterna av att tänka långsamt:
Mer välgrundade beslut: Genom att ta tid på dig att samla in information och analysera olika alternativ kan du fatta mer välgrundade och hållbara beslut. Du får en djupare förståelse för situationen och kan ta hänsyn till flera faktorer, vilket leder till bättre resultat i längden.
Ökad medvetenhet: Att tänka långsamt ger dig tid att reflektera över dina känslor och tankar. Du blir mer medveten om dina egna värderingar och prioriteringar, vilket gör det lättare att fatta beslut som är i linje med dem.
Större kreativitet: Att ge sig tid att reflektera kan leda till nya idéer och kreativa lösningar på problem. Du får utrymme att tänka utanför ramarna och komma på innovativa idéer som du kanske inte hade kommit på om du hade stressat fram ett beslut.
Bättre relationer: Genom att ta dig tid att reflektera innan du reagerar på sårande kommentarer, kan du minska risken för att reagera impulsivt och skapa konflikter. Denna eftertänksamma strategi kan leda till mindre friktion i dina relationer, vilket i längden sparar tid och energi för både dig och andra.
#2 Synliggör din beslutsgång – en tjänst för dig och andra
Att vara transparent med hur du tar beslut kan vara en stor tjänst för både dig själv och din omgivning. Var tydlig med att du behöver tid att bearbeta information och återkomma med ett välgrundat besked. Ju mer öppen du är kring din arbetsprocess, desto lättare blir det för andra att respektera ditt behov av eftertanke. De slutar förvänta sig snabba svar och kan istället ge dig mer tid och information i förväg, vilket underlättar beslutsfattandet.
Kom ihåg att om du känner dig stressad att ta ett snabbt beslut, ligger problemet hos dem som kräver det. De är de som har bråttom, och deras behov är inte ditt ansvar. Prioritera inte deras krav på snabba svar framför ditt eget behov av tid och eftertanke. Vill de ha svar vid en viss tidpunkt, behöver de ge dig tillräckligt med tid att bearbeta frågan.
#3 Acceptera dina begränsningar
Snabba beslut och kvick tankeförmåga är kanske inte dina starkaste sidor. Att inse och acceptera detta kan spara dig både tid och energi. Att fokusera på att förbättra våra svagheter kan vara både stressande och kontraproduktivt, och till och med leda till lägre självkänsla.
Många blir förvånade över att höra att stärka svagheter kan skada självkänslan. Men sanningen är att vi ofta lägger för stor vikt vid att bli bra på det vi inte är bra på, och glömmer bort att lyfta fram våra styrkor.
När du ställs inför snabba beslut, var medveten om att de kanske inte blir de mest välgrundade eller optimala. Ibland blir det bra, men ibland inte. I dessa fall, var snäll mot dig själv. Du gjorde ditt bästa med de resurser du hade tillgängliga.
Genom att omfamna din eftertänksamma natur och sluta sträva efter att bli kvicktänkt, kommer du att märka att behovet av snabba beslut minskar drastiskt. Fokusera på att använda dina styrkor och undvik situationer som kräver snabba beslut i onödan.
Unika individer – vägen till välmående
Människor är olika och det är just i vår unika förmåga att fungera på vårt eget sätt som vi finner välmående och styrka. Välmående handlar inte om att bli perfekt i allt vi gör, utan snarare om att acceptera och omfamna våra särdrag och styrkor. Ibland innebär detta att gå emot strömmen och bejaka det som samhället inte alltid har tålamod med. Som till exempel att ge oss själva tid och utrymme för reflektion och bearbetning av tankar, känslor och beslut.
Hur vill du använda din unika förmåga att reflektera och tänka långsamt?
- Dela gärna din historia i kommentarerna nedan.
- Vilka utmaningar och framgångar har du haft på din resa?
- Vilka tips vill du ge till andra som kämpar med att acceptera sin eftertänksamma natur?
Tillsammans kan vi skapa en värld där alla känner sig bekväma med att vara sig själva, oavsett om de tänker fort eller långsamt.
Vill du ha mer inspiration? Prenumerera på mitt nyhetsbrev. Där delar jag fler tankar och tips kring hur vi kan leva mer i linje med oss själva.
Tack för din tid!
Karolina ❤️