Att lyssna & anpassa dig kan också vara ett beroende

Om vi inte har fått vissa behov mötta som barn, vilket såklart gäller alla levande människor på jorden, utvecklar vi ofta en omedvetenhet till denna del av oss själva. Och eftersom behov är så starka, kommer den omedvetna delen inom dig att göra vad den kan för att möta behovet utan att resten av dig är med på den planen. Det i sin tur kan se ut på oändligt många sätt men sällan till din fördel.

Sätten som den omedvetna delen väljer att möta behov kan ibland se positiva ut för en betraktare. Men energin som driver viljan framåt, bär ofta avtrycket av saknad och brist, vilket gör att det är lätt att utveckla ett beroende till utgången av handlingen.

Beroende kan ta sig många uttryck

Det kan vara att du försöker skapa trygghet genom att ständigt anpassa dig. På så vis kan du skapa trygghet genom att till viss mån bli osynlig. Du kan bli duktig att lyssna på andra som i ett steg att slippa bli sedd, något som många utifrån dessutom kommer att heja på och tycka om.

Beroende på behov kan sätten varieras i oändlighet. Ta droger, skära sig, hetsäta, shoppa är välkända. Men även mer subtila former som anpassning, ständig positivitet, en vilja att rädda andra, dömande av andra, alltid vara tillgänglig eller tillmötesgående, hög empati.

Självmedkänsla kan vara vägen fram

Visar du bara andra empati, kan det vara en signal på att det finns en omedveten del inom dig. En del som försöker möta ett viktigt behov. Om så är fallet kan du lätt känna stor besvikelse om du inte får samma bemötande tillbaka.

Om du lägger märke till att du ofta blir besviken, kan det vara läge att aktivera din självmedkänsla och nyfikenhet. Delen inom dig som försöker möta behovet skriker efter att få finnas och vill bli en del av dig. Lyssna på allt den har att säga, utan att döma. Det i sig är ett enormt steg närmare inre helhet och därmed också ovillkorligt välmående.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *