Barn behöver inga gränser – de har redan gränser

Gränser kan aldrig komma utifrån

När det gäller barn och gränser önskar jag innerligt att vi skiftar fokus. I mitt blogginlägg Skilj på gränser och begränsningar och skapa bättre relationer, lyfter jag vikten av att se de två som skilda saker. Begränsningar kommer utifrån, medan gränser alltid kommer inifrån och berättar något om vårt inre.

Därför är det inte möjligt att sätta gränser för barn. Begränsningar däremot, det både möter och behöver alla människor, inte bara barn.

Lär barn att deras gränser är värdefulla

Det fokus jag önskar se när vi pratar om gränser och barn, är hur vi vuxna kan hjälpa barnen att känna, förstå och uttrycka sina gränser. Lära dem hur de kan göra om deras gränser inte blir respekterade och hur de kan hålla utrymme för andras gränser.

Jag önskar också att vi ser till att barnens normaltillstånd är att de förväntar sig att deras gränser blir hörda och respekterade. För om de har den förväntan, då kommer de att reagera starkt om någon försöker köra över deras gränser.

Vänjer vi dem tidigt med att deras gränser har ett stort värde och är ett värdefullt bidrag i vår relation, då blir det normen i deras liv. Och allt som faller utanför normen blir tydligt, vilket gör det lättare att se när deras gränser körs över.

Från fokus på att sätta gränser till att lära känna barnets gränser

Barn som saknar den här förväntan reagerar inte lika starkt. Kanske inte alls. De har lärt sig att deras gränser kan köras över och att de har en maktlös relation till sin inre värld. I förlängningen riskerar de att tappa kontakten med sitt inre eftersom det ändå inte tjänar något till att lyssna på dem.

Så nästa gång du diskuterar barn och gränser, snälla låt den handla om hur vi kan värna om all viktig information som finns i varje barns inre värld. Hur kan vi hjälpa barn att lära känna sig själva bättre? Vilket stöd kan vi ge för dem att uttrycka sina gränser? Hur reagerar vi själva när vi får möta barnens gränser?

Många verkar tro att lyssna och visa empati är detsamma som att hålla med. Inget kan vara mer fel! Du kan lyssna och visa medkänsla utan att någonsin hålla med. De två har inget med varandra att göra.

Missa inte morgondagens möte (16 juni) om SÅRBARHET & REAKTIONER. Kl 19.30 – 21.00 via zoom. Vill du läsa mer om det eller anmäla dig, gör du det här: ANMÄLAN SÅRBARHET & REAKTIONER

Det skulle vara fint att ha dig där!

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.