Bekväm med det obekväma

”Lär dig att bli bekväm med det obekväma” brukar jag säga till mina kursdeltagare. Det är mitt främsta råd till dig som vill stärka dina gränser och vill ha sunda relationer.

Men vad innebär det egentligen?

Två sorters obehag

Vi behöver se att det finns två sorters obehag; ett kortsiktigt och ett långsiktigt. Det kortsiktiga är ofta rejält obekvämt och sköljer över oss med enorm kraft, men avtar relativt snabbt om du vågar vara med det.

Det långsiktiga däremot, det är det som följer när du försöker dämpa det kortsiktiga obehaget. Det är mer som ett gift som långsamt försämrar ditt tillstånd. Men eftersom det går långsamt och sker från flera olika håll, så märker du det inte lika tydligt.

Det långsiktiga obehaget kan vara när du inte står upp för dig själv, för att försöka undvika att väcka andras reaktioner. Som när du säger ja för att inte göra någon ledsen, trots att du helst vill något annat.

Många blir vana vid att bära det långsiktiga obehaget. Blir bekväma med att det skaver och lär sig att leva så.

Det obehag som vi behöver bli bekväma med är det kortsiktiga. Obehaget som följer av att dina handlingar/behov påverkar andra negativt. När ditt nej gör någon besviken eller när du står upp för det du tror på, även fast du möter starka reaktioner från andra.

När du kör över dig själv

De flesta som är bekväma med det långsiktigt obekväma är också bekväma med att köra över sig själva.

Om det är du så gissar jag att du kämpar rejält när du ser att andra blir obekväma. Framförallt om du har något att göra med deras obekvämhet.

Är du rädd för reaktioner?

Kanske är du rädd för andras besvikelse, frustration eller irritation? Kanske vill du fixa och ställa till rätta? Allt för att lugna den andra personen så att harmonin i det yttre återställs. Avsaknaden av inre harmoni gissar jag att du har lärt dig att leva med.

Att bli bekväm med det kortsiktiga obehaget handlar ofta om att bli bekväm med att låta andra ta ansvar för sina egna reaktioner. Att ta ett steg tillbaka och låta dem göra det jobb som tillhör dem.

Det är en process som går långt bortom tankeverksamhet. Ofta behöver du göra jobbet i kroppen och lära den hur trygghet känns.

Vilket obehag är du mest bekväm med, det långsiktiga eller det kortsiktiga?

Kanske är det här något för dig?

I min kostnadsfria kurs Hållbar Empati får du lära känna några fallgropar som du som har lätt för känna in andra ofta kan falla ner i. Den är helt kostnadsfri och du får tillgång till den direkt i din inkorg.