Bristande känsloreglering

Jag har haft många strategier för att fly och döva mina känslor. Så många att det skulle ta upp hela inlägget att lista dem här. Det spelar egentligen ingen roll vilken strategi vi använder, det är det faktum ATT vi flyr eller dövar som är problemet.

Vinsten med att fly och döva känslor

Det är klart att vissa strategier är mer uppenbart skadliga, som att skära sig eller ta droger. Men det finns en vinst även för den som väljer den vägen. Vinsten ligger i att få bli fri från smärtan en stund. En paus från alla obearbetade känslor som skriker inombords. En stunds vila från ensamheten och tomrummet på insidan.

Andra strategier kan se hälsosamma ut från utsidan, som att träna för att slippa känna. Den sortens träning, när den används för att fly, kommer att generera ångest och panik om du plötsligt inte kan träna under en period.

Jag hade som sagt många sätt att fly och döva mina känslor. Men jag hade inte en enda strategi för att bearbeta dem.

Rädsla för mina egna känslor

Det gjorde att jag utvecklade en stor rädsla för mina egna känslor. För det är såklart skrämmande att bli attackerad (så kändes det) av känslor som skapade kraftiga fysiska reaktioner i min kropp och sedan inte veta hur jag skulle ta hand om dem. Jag kände mig maktlös inför mina egna känslor och tillslut var det inte längre känslorna jag ville fly, utan maktlösheten inför dem.

När vi saknar strategier för att bearbeta känslor riskerar vi att få allt kraftigare känslomässiga reaktioner.

Känslor är logiska, det är bara vi som saknar information

När mina känslor till slut blev för starka, då försökte jag förstå dem på ett logiskt plan. Problemet är att om vi har spenderat år med att INTE känna, då släpar vi också med oss ett stort bagage från förr. Det innebär att logiken jag sökte när känslan dök upp, den fanns ingenstans i närheten av där jag befann mig då. Istället handlade den om så många saker som hade ackumulerats under åren.

Jag tror alltid att det finns en logik i våra känslor. Däremot har vi sällan all information vi behöver för att förstå den logiken.

Därför är det första steget inte att förstå dina känslor. Det är istället att lyssna och tillåta dem. Ta emot dem och var tillsammans med dem. Visa dem att du inte överger dem (och dig själv) när obehaget kommer.

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.

2 reaktioner på ”Bristande känsloreglering”

 1. Sabine Paulsson Johansson

  Åh
  Tack för inlägget!
  Stämmer så på mig!
  Får idag samtalsterapi samt medicin, för cPTSD

  1. Hej! Så fint att du får hjälp. Tror faktiskt ofta finns en koppling mellan just c-ptsd och svårigheter att reglera känslor. Tyvärr finns det en bristande kunskap i läkarvärlden idag, vilket gjorde att jag själv fick göra jobbet utan att förstå vad det var. Men när jag fick begreppet c-ptsd, då ramlade många pusselbitar på plats för mig.

Kommentarer är stängda.