Dina gränser behöver en plats att landa på

Det är inte ovanligt att många anser sig ha svårt med gränser, när problemet ofta snarare är att deras gränser inte får någon plats att landa på. Det är som att felsöka ett flygplan som inte kan landa, när det i själva verket är landningsplatsen som brister. Flygplanet har alla förutsättningar för att genomföra en landning men landningsbanan har stora brister som gör landningen svår eller rentav omöjlig.

Identifiera grundproblemet

Att då spendera massor med tid och pengar på att felsöka planet och försöka förbättra det som redan fungerar, ja det låter ju helknasigt. Ändå ser det ofta ut såhär hos dem jag möter i mitt jobb. Många försöker uttrycka sina gränser, vad de vill och inte, vad de behöver, känner och önskar. Men det är inte där grundproblemet finns.

Grundproblemet handlar istället om landningsbanan, hos den eller dem som ska ta emot informationen som gränserna utgör. Och att försöka landa ett plan utan landningsbana, ja det ställer klart högre krav på pilotens färdigheter. Ändå är det ofta precis här, i den svåraste av utmaningar, som många börjar närma sig gränser.

Konsekvenser av undermåliga landningsplatser

När en trygg landningsplats saknas, börjar många dölja eller hålla tillbaka sina gränser. Varför lyfta med ett plan som ändå inte har någonstans att landa? Varför uttrycka gränser när de ändå inte tas emot? Grundproblemet, den bristfälliga landningsplatsen, skapar alltså nya problem. Eller snarare symtom.

Konsekvenserna blir att kontakten med de egna gränserna försvagas. Får du sådana här erfarenheter redan som barn, då kan kontakten försvagas ordentligt. Du utvecklar helt enkelt svaga gränser. Men inte för att du är sådan som person eller för att du inte har lärt dig, utan som ett symtom på ett större problem.

Svaga gränser handlar ofta om att du inte har fått uppleva att andra har lyssnat till och värdesatt dina gränser. För som små barn är vi ofta duktiga på att uttrycka våra gränser. Redan som spädbarn berättar vi hur vi vill och inte vill ha det. Vi föds helt enkelt med gränser och en förmåga att uttrycka dem, trots begränsande förmåga att kommunicera. Men om omvärlden inte är lyhörda eller bestämmer att de vet bättre, då förlorar gränserna sitt värde. Om ingen lyssnar och värdesätter, varför då sända ut budskapet?

Du behöver värdera dig själv

Att förstå varför dina gränser är svaga är viktigt men bara förståelse räcker inte. Hur det än är, så behöver du hitta vägar fram till att uttrycka dina gränser. För det är genom dina gränser som du och det du behöver för att må bra, får ta plats. Om kontakten till dina gränser har försvagats för att ingen har lyssnat till dem, då är risken stor att du också har slutat lyssna till dem. Därför kan du stärka dina gränser genom att öka din självkännedom.

Lär känna dig själv

Lär dig att lyssna inåt, lyssna och skapa bättre förståelse för vem du är. Ta reda på vad du tycker om, hur du känner i olika lägen, vad du behöver och hur du helst möter de behoven. Det handlar om att börja värdera dig själv högt. Det är nämligen klart lättare att stå upp för det du tror på och värderar högt än vad det är att stå upp för det du knappt känner.

Omge dig med de som har förmågan

Vill ingen ta emot dina gränser? Då är det såklart ännu viktigare att du tar emot dem med öppna armar! Ofta är det dock inte så, att ingen annan vill ta emot dem. Det finns människor som värdesätter både sina och andras gränser högt, se till att omge dig med sådana människor.

Lär dig hantera bristande landningsplatser

Du behöver också ha strategier för att möta bristande landningsbanor. Som liten anpassar vi oss och offrar vår autenticitet för att kunna säkra tillhörigheten i familjen. Det handlar om överlevnad. Som vuxen har du fler valmöjligheter. Vill du må bra och ha mer utrymme att vara sann med den du är? Då behöver du hitta strategier som hjälper dig att fortsätta värdera dig själv högt även när andra inte gör det.

Fördjupa dig – gå min kurs

Är du intresserad av att få djupare förståelse för gränser? Vill du utforska hur du kan stärka din relation till dina gränser?

Kolla då in min kurs Gränser i Relationer som börjar den 10 november. Där kan du få hjälp att möta bristande landningsplatser, skapa ökad självkännedom och mycket mer! Hälften av platserna är redan fyllda, men än finns det plats för dig!

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.