Ditt förhållande till gränser speglar förhållandet till dig själv

Vi tenderar att tänka på gränser som att de alltid står i relation till andra. Att gränserna berättar vad andra får och inte får göra mot oss. Att det är andra som inte respekterar och kör över våra gränser.

När vi kör över våra egna gränser

Det absolut vanligaste scenariot är dock att vi själva kör över dem. Att vi själva inte respekterar dem eller står på vår egen sida. Ett inlärt beteende pga tidigare erfarenheter av att gränserna inte har blivit respekterade eller kanske ens uppmärksammade.

Tillåt alla känslor, behov och upplevelser

Ett vanligt sätt att internt köra över sina gränser, är att inte låta känslor, behov och upplevelser räknas. Att vi inte lyssnar inåt för att ta reda på hur vi känner och vad vi behöver.

Inre splittring

Ett annat sätt är i de fall vi har en inre splittring. När en del av oss vill en sak och en annan något annat. En del vill vara social och hänga med vänner, medan en annan del längtar och behöver vila och återhämtning. En del vill säga ifrån medan en annan vill gå under radarn och vara tyst.

För min del har den här inre splittringen varit svårast när det kommer till att möta mina gränser med respekt. Den del som har möjligheten att på något sätt bidra till andra har ofta kört över den del som behöver något i form av återhämtning eller en stund i ensamhet. Den sociala delen har kört över den mer introverta delen, nästan alla gånger.

Stärk tilliten till dig själv

Här i ligger det största och viktigaste jobbet när det gäller att skapa en relation till dina gränser; att bygga tillit till dig själv. Att välja att se och respektera de delar du har inom dig, som ibland vill olika saker.

Vi människor är mångfacetterade varelser med många olika behov och strategier för att möta dem, vilket också kräver stor närvaro och medkänsla. Om du alltid söker efter det hos andra, missar du den viktiga kontakten inåt – med dina gränser – som utgör grunden för att du ska kunna stå stadigare och skapa större välmående i ditt liv.

Lär känna vem du är

Gränser handlar egentligen väldigt lite om andra människor och mycket om relationen till dig själv. Så om du kämpar med gränser, lägg hellre energin på att lära känna dig själv än att försöka få dina gränser respekterade av andra. När du väl känner och litar på dig själv, kommer andras godkännande av dina gränser att spela mindre roll. 

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.

Vill du ha mer?

Tyckte du om inlägget? För fler inlägg på samma ämne, läs här.

Vill du ta del av fler av mina tankar? Då kan du anmäla dig till mitt månadsbrev.

Vill du boka mig för en föreläsning, kontakta mig då på Karolina@genuinkontakt.se. Eller titta närmare på min sida om föreläsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *