En annan sorts konkret

En sak som jag länge tänkte att jag var dålig på var att vara konkret. När någon bad mig vara konkret tvekade och tvivlade jag ofta på min förmåga.

Sedan slog det mig att jag inte alls har svårt för det. Jag har bara ett annat sätt att vara konkret på än många andra. När jag träffar människor som uppenbarligen har samma definition av konkret som jag, ja då är det sannerligen som att hitta hem!

När jag hittade vårt hus

För mig är känslor väldigt konkreta. Ta till exempel när vi letade efter det som idag är vårt hus. Vi gick på visning efter visning och ratade hus efter hus. Många frågade vad vi sökte och jag svarade alltid att jag inte kunde beskriva hur det såg ut, men jag visste exakt hur huset kändes.

Vi fick höra att vi hade orimliga krav, att huset vi sökte nog inte fanns. Men jag visste att det fanns, för jag kände det så starkt. Jag kunde berätta hur det kändes att mötas av mitt hus, målade upp bilder i mitt huvud av hur barnen lekte, hur vi kramades och älskade vårt hus. Så plötsligt en kväll dök det upp. Jag visste när jag såg det, att det här var huset vi skulle bo i. Och så blev det.

För mig är det att vara konkret. Att redan innan känna. Att måla drömmar i detaljer, inte fysiska utan känslomässiga detaljer. Jag vet hur mina drömmar känns, jag känner dem. Varje gång jag påbörjar något nytt, så börjar jag där.

Att känna dig fram till dina gränser

Min relation till gränser väckte länge en rädsla inom mig. Mina gränser verkade skapade avstånd, gjorde andra besvikna eller arga, skapade problem och väckte obehag. Mitt förhållande till gränser var helt enkelt baserat på rädsla.

När jag bestämde mig för att ändra det förhållandet så började jag på den plats som kändes mest konkret för mig. Där det blev som allra tydligast hur jag kunde skapa en annan relation till mina gränser, en relation där jag kunde må bra. Så jag började i känslan.

Hur ville jag att det skulle kännas att uttrycka mina gränser? Vad var det egentligen jag hoppades på och drömde om? Till en början var det trevande, men med tiden har drömmarna vuxit. Idag är det som en gång var en dröm en naturlig del av min verklighet.

Vad betyder konkret för dig?