Kärleksspråk

Ett bortglömt kärleksspråk

Du har säkert hört talas om att de finns fem olika kärleksspråk: Fysisk beröring, Gåvor, Tid tillsammans, Tjänster och Bekräftande ord.

Ett sjätte kärleksspråk

I min mening saknas ett språk: Sårbarhet.

Sårbarhet som kärleksspråk innebär att du synliggör det som skaver. Medan andra försöker dölja och släta över, ser du det som mest kärleksfullt att lyfta fram och prata om det. Och du känner dig som mest älskad när någon vågar göra detsamma med dig.

Om du har sårbarhet som kärleksspråk så är risken stor att du har fått höra att du är besvärlig, omständlig eller kanske komplicerad. Kanske har du fått höra uttryck som ”varför måste du alltid göra så stor grej av allting?” eller ”kan du inte bara låta saker vara någon gång?”

Du ser den dolda kostnaden

Men du vet att kostnaden för att släppa saker är stor. Framförallt eftersom de flesta av oss inte kan släppa saker, utan tenderar att stoppa dem i ryggsäcken för framtida bruk. Sakerna som ”släppts” kommer sedan fram igen, nästa gång det börjar skava. Adderat med den nya saken såklart.

Du vet också att kärlek är en stor grej, det är just därför du gör som du gör.

Äkthet över omedelbar bekvämlighet

Om sårbarhet är ditt kärleksspråk så prioriterar du äkta kontakt över omedelbar bekvämlighet. Du ser värdet i att gå in i sårbarheten, våga vara obekväm en stund, för att sedan mötas i det som är, på riktigt. Inga illusioner.

Många tror att obekvämt är lika med att något är fel. Därför undviker de sårbarhet till varje pris, för få saker är mer obekvämt än just sårbarhet.

Men för dig som har det som ditt främsta kärleksspråk, så är obekväm inte ett tecken på att något är fel. Nej, för dig är obekvämhet en inbjudan till kärlek och djupare kontakt.

Det obekväma bär stort värde

För den kärlek som kan stå i det obekväma, gå igenom den med omtanke, varsamhet och äkta uppriktighet, och sedan komma ut på andra sidan, det är den kärlek som ger dig allra störst trygghet.

Men för människor som inte förstår det, så förblir du troligtvis någon som är besvärlig, omständlig och jobbig. Tro inte på dem! Ditt sätt att visa kärlek på är, enligt min mening, den kärlek som världen verkligen behöver mer av! Äkta, avskalad och modig.

Känns det ensamt?

Kanske har livet medfört en del smällar för dig och ditt sätt att uttrycka och ta emot kärlek på? Då är det fint att omge sig med människor som ser värdet i ditt sätt att vara på.

Skriv upp dig som prenumerant på mina brev, och var med i ett sammanhang som värdesätter och förstår ditt kärleksspråk. Kanske pratar du det inte flytande än, men känner att det är något du längtar efter och vill ha mer av? Då är du såklart också välkommen ❤️