Tack

Ett tack som berör och skapar djupare kontakt

Hur säger du tack?

När vi uttrycker tacksamhet till själva handlingen, alltså det någon gör, då missar vi att skapa djupare kontakt mellan oss. Ja, du ser handlingen och uppskattar den. Men om du tar det ett steg längre och berättar hur handlingen påverkar dig, vilket behov den möter hos dig, då skapar du kontakt mellan er. Då berättar du för den andra personen hur det hen gör bidrar till dig på ett djupare plan.

Jag älskar sötstark senap på min hamburgare. Jag oälskar verkligen att upptäcka att senapen är slut precis när jag ska äta hamburgare. Så min man ser alltid till att det finns senap hemma.

Jag skulle kunna säga “tack för att du köpte senap”. Då uttrycker jag ett tack för själva handlingen. Men faktum är att det inte säger särskilt mycket. Ja, jag uppskattar att han köper senap, men det finns något betydligt viktigare bakom den handlingen. Något som påverkar mig klart mer än att det står senap i kylskåpet.

Handlingen möter behov

Jag känner mig sedd av hans handling. Att han ser vad som är viktigt för mig och agerar på det. Mitt behov av omtanke blir mött av att han köper senap. Allt det, bara för att han köper senap.

En liten handling får stora konsekvenser. Men om jag bara säger tack för handlingen så får han aldrig veta hur hans agerande påverkar mig. Då får han aldrig veta att han bidrar till mig på ett djupare plan. Och att få veta när vi bidrar till andra är också viktigt. Det gör att vi vill bidra mer.

Att få veta hur vi bidrar

Vi människor älskar att bidra och få känna att det vi gör påverkar andra människor på ett positivt sätt. Men om vi alltid stannar vid att säga tack för själva handlingen, då når vi inte det som berör på djupet.

Små handlingar kan som sagt få stora konsekvenser. Tänk bara när någon håller upp en dörr för dig. Hur påverkar det dig? Blir du glad? Känner du dig sedd? Upplever du omtanke?

Genom att berätta för andra hur deras handlingar påverkar dig positivt, guidar du dem till att bidra mer till ditt välmående på ett sätt som också känns skönt för dem. De får alltså värdefull feedback och du får mer av det som hjälper dig att må bra. Win-win.

Tacksamhet och utforskande av gränser

Tacksamhet är faktiskt ett fantastiskt sätt att utforska dina gränser på. Genom att vara uppmärksam på hur andras handlingar påverkar dig, kan du få bättre förståelse för vad som hjälper dig att må bra. Gränser handlar inte bara om vad vi inte vill uppleva, utan minst lika mycket om vad vi faktiskt vill uppleva. Det är ett lustfyllt och ofta mycket givande sätt att få klarhet kring våra gränser.

I kursen Gränser för Relationer får du utforska gränser från flera olika håll, allt för att du ska kunna skapa en stark relation till dina gränser på ett hållbart och självsnällt sätt. Vill du vara med och fördjupa dina gränser? Kolla då in kursen Gränser för Relationer.