Försöker du sätta gränser där det är som svårast att nå fram?

Om du ska lära dig köra bil, då börjar du mest troligt på en lugn plats med få störningar. På så vis får du lära dig grunderna och bygga en trygg känsla till din körförmåga innan du tar dig an svårare miljöer.

Ska du lära dig att spela piano, ja då börjar du knappast med det mest komplexa stycket, utan ett där chansen att lyckas är stor.

Försöker du sätta gränser där det är som allra svårast?

När det kommer till gränser gör de flesta av oss precis tvärtom. Vi försöker ofta sätta gränser i relationer där det är som absolut svårast. Med personer som aldrig någonsin har visat intresse av att respektera våra gränser. Vi kämpar och kämpar och tänker att när vi äntligen lyckas nå fram, kan vi det här. är vi duktiga på gränser.

Om det här är din bild av vad gränser är för något, då kommer du för evigt att kämpa. För problemet ligger inte hos dig, utan hos mottagaren. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker och slår knut på dig själv. I sådana här möten och relationer kommer du alltid att behöva kämpa.

Börja där det är lätt

Istället för att öva på gränser i de allra svåraste relationerna, börja öva dig där det går lätt. För om vi alltid kopplar samman gränser med de svåraste möjliga, ja då förstår jag varför så många anser sig kämpa med gränser!

Det viktigaste du kan göra för dig själv är att programmera om din syn på gränser. Det kan du göra genom att öva dig bland människor som välkomnar dina gränser. Människor som inte ser dem som ett hot utan som ett tillskott i relationen.

Lägg din energi på det du vill ha mer av

Genom att öva dig där det går lätt bygger du en trygg grund att utgå från. Så när de svåraste personerna dyker upp, då är du så van vid att gränser ska vara lätt att du knappt orkar ägna dig åt dem som inte är intresserade och villiga att höra vad som är viktigt för dig.

Gör dig själv en tjänst, lägg din energi på att bygga upp det du vill ha istället för att försöka omvandla det du inte vill ha. Börja omge dig med människor som öppnar upp och välkomnar dina gränser. Utmana dig själv att minska engagemanget till dem som inte tar emot dina gränser. Lägg istället din energi på dem som ser värdet av dem och därmed även av dig.

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.