Gränser behöver inte skapa avstånd

Gränser är mer än du tror

Gränser har förmågan att vara så mycket mer än vad vi ofta pratar om. Det som ofta lyfts när gränser diskuteras är att de ska berätta hur andra får och inte får behandla oss. Om vi väljer att endast närma oss gränser utifrån det här perspektivet går, vi miste om oerhört mycket.

För gränser bär enorm kapacitet att guida dig till genuin och sunda relationer. De kan lägga grunden för ditt välmående och för en sund inställning till den du är. De har förmågan att stötta så att du kan vara den du är och samtidigt vara en del av något. Tillhörighet och autenticitet på samma gång.

Ju mer du visar, desto mer kan du få

Gränser är det som håller dina känslor, behov, upplevelser, erfarenheter och annat som är personligt för dig. Ju mer du kan synliggöra din insida, desto större chans är det att andra som längtar efter precis just det, får syn på dig. Ju synligare din insida blir, desto fler personer som vill bidra till dig och ditt välmående kommer du att möta.

Ofta tänker vi inte att det är en gräns förrän vi hamnar i en konflikt, där min gräns utmanar din. Men vi synliggör gränser hela tiden, så fort vi delar minsta lilla information om oss själva. För gränser är just det, information. Information om mitt inre, det som innan jag delar det med dig inte går att se.

Sårbarhet är en nödvändig ingrediens

Informationen du delar ligger på olika nivåer av sårbarhet. Därför behöver du mer trygghet ju mer sårbarhet som är inblandat. Att dela information om vilken glassmak eller blomma jag föredrar har låg grad av sårbarhet.

Det kan kännas mer sårbart att berätta hur du påverkas när någon ger dig en kram som du inte vill ha. Att berätta för din partner att den omsorg de försökte ge dig inte alls upplevdes som omsorg av dig, kan kännas riktigt sårbart.

Sårbarheten påverkas såklart även av hur väl du känner den du visar din gräns för och vilka erfarenheter du har när det kommer till den personens bemötande.

Är det en person du känner dig trygg med, kan sådant som normalt sett känns sårbart, kännas lättare. Är det en person där du har lång erfarenhet av att de inte är villiga att ta in hur de påverkar dig, då är det troligt att känslan av sårbarhet ökar.

Låt gärna gränser vara mer än en mur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *