Kurs

GRÄNSER I RELATIONER

En kurs för dig som kämpar med gränser och längtar efter att få vara den du är. Som vill leva i ömsesidiga relationer, där andra också visar intresse för dig och vill vara med och bidra till dig och ditt välmående.

ÄR DET HÄR DU?
 • Har du en tendens att tappa bort dig själv när du är bland andra?
 • Känner du skuld när du säger nej till andra eller när du väljer att möta dina egna behov?
 • Sitter du tyst fastän du egentligen har något att säga, bara för att senare bli arg på dig själv för att du inte sa något i stunden?
 • Låter du andra avbryta dig när du är upptagen med något för att istället möta deras behov eller önskemål?
 • Blir du lätt engagerad i andras problem, så pass att du glömmer bort vad du själv behöver?
 • Händer det att du bortförklarar dina egna känslor till förmån för andras, t ex “hen menade nog inget illa” eller “det är nog bara jag som är känslig”?
 • Är du skicklig på att veta vad andra behöver men har mindre koll på dina egna behov?
 • Känner du dig ensam när du är tillsammans med andra men mindre ensam när du är för dig själv?
 • Känner du dig osynlig, som om ingen riktigt ser dig eller känner dig på riktigt?

Skulle du vilja att det inte var så här?
Då kan den här kursen vara precis vad du söker!

Det här kommer vi göra

Under fyra veckor, i 1,5 timme per vecka, träffas vi digitalt för att fördjupa oss i ämnet gränser i relationer. Kursen ger dig möjlighet till en djupare förståelse för vad gränser är, varför gränser kan vara så utmanande och hur du kan närma dig dem på ett sätt som hjälper både dig och dina relationer att må bra.

Kursen är en levande process, där innehållet anpassas efter deltagarna, även om grundstommen hela tiden kvarstår. Vi utgår från ämnet gränser och bygger sedan vidare därifrån. Eftersom relationen till våra gränser är en levande process, är det viktigt att även låta kursen vara det. Därför kommer kursen att formas utifrån dig och de andra deltagarna, allt för att så långt det är möjligt möta dig och de andra där du/de är.

Vilken relation?

Med relationer menas inte bara parrelationer. Gränser tar plats i alla våra möten med människor och därför kan det gälla vilken relation som helst. Den med din partner, dina föräldrar, barn, vänner, chef eller arbetskollegor. Det kan självklart även gälla relationen till dig själv!

Men jag är ingen gruppmänniska…

För många som kämpar med gränser kan det vara dränerande att vara tillsammans med andra. Så varför ska vi då ses i grupp?

Ja, vi som kämpar med gränser kämpar också ofta med att må bra i grupp. Ofta för att vi spenderar massor med tid till att försöka läsa av andra och sedan förhålla och anpassa oss efter det. Men för dig som kämpar med gränser är det ofta värdefullt att få möjligheten att vara den du är, tillsammans med andra som du kan känna igen dig i.
Att få möta andra likasinnade i en bubbla som denna kurs kan utgöra, kan vara oerhört läkande, stärkande och ge ny kraft till något som kan kännas svårt.

I gruppen får du:
 • en trygg plats att landa på tillsammans med andra likasinnade.
 • känna igen dig i andra, vilket kan minska känslan av ensamhet och öka självmedkänslan.
 • bli speglad i dina upplevelser. Istället för att alltid ge empati till andra får du här chansen att själv få uppleva empati.
 • komma precis som du är.

Vem är jag?

Jag som håller i kursen heter Karolina och är Beteendevetare. Jag har kämpat med gränser i större delen av mitt liv, tills dagen då jag kraschade i en utmattning som varade i fyra år. Den kraschen fick mig att börja utforska varför jag kämpade med gränser, varför jag så sällan lyckades få min energi att räcka till och vilken roll mina gränser spelade för mitt välmående och för mina relationer. Utforskandet i kombination med min roll som beteendevetare har gett mig insikter kring gränser, välmående och sunda relationer som har visat sig vara värdefulla, inte bara för mig utan för många andra. Den här kursen är en chans för dig att få ta del av dem.

Att samtala med Karolina innebär att gå rätt på väsentligheterna. Hon räds inte det komplexa och svåra och vågar stanna där det bränns. Grundad i egna erfarenheter är hon en källa att ösa ur. Nästan vad man än tänker har hon redan funderat på det några varv till, vänt och vridit och lyckats formulera något klokt i ämnet.

- Helena -

Vill du ta chansen och investera både i dig själv, i ditt välmående och i dina relationer? Passa då på att knipa en av platserna! Har du några frågor eller behöver stöd att fatta beslutet, maila mig på karolina@genuinkontakt.se så tar vi det därifrån.

Praktisk information

När:
Vi ses fyra torsdagar med start den 10 november.
Klockan 19.30 – 21.00. (Jag kommer finnas tillgänglig till 21.30 för frågor för den som vill.)
De torsdagar vi ses är 10/11, 17/11, 24/11 och 1/12.

Var:
Digitalt via zoom (Länk skickas ut inför varje möte)

Kursen är pågående. Datum för ny kurs kommer.