Gränser målar dina konturer

Ett komplicerat förhållande

Gränser är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Inte för att det har varit enkelt för mig, snarare tvärtom! Gränser och jag har länge haft ett komplicerat förhållande, kanske för att jag inte har fått ihop min egen bild av dem med hur de ofta diskuteras.

För mig är gränser något som bor inom varje individ, människa som djur. Alla har dem och det går att se dem som det som vaktar ditt välmående. De är en del av dig, hur du än gör. Du kan vara medveten om dem eller inte, ta dem på allvar eller inte, lyssna till dem eller inte. De finns där oavsett. Precis som att du har ett hjärta oavsett om du är medveten om det eller inte. Gränserna försvinner inte bara för att du inte ser eller lyssnar till dem.

Skapa en relation till dig själv

Att lära känna dina gränser är en process lik den som sker i relationer. Du behöver ge dig själv tid att skapa en relation till dem, skapa medvetenhet till dem och lära dig hur dina gränser försöker fånga din uppmärksamhet. På samma sätt som du kan bli mer medveten om dina andetag eller dina hjärtslag, kan du också bli mer medveten om dina gränser. För utan den medvetenheten blir det omöjligt att uppmärksamma andra på gränserna.

Du visar dina gränser varje dag

Många pratar om att de har svårt att \”sätta gränser\”, ändå vågar jag säga att du förmodligen har gjort det flera gånger idag utan att ens ha tänkt på det. För vi pratar nästan uteslutande om gränser när vi stöter på motstånd, som när de sätter käppar i hjulet för någon annan eller när någon inte respekterar dem. Men gränser är mycket mer än så.

Allt som målar mina konturer lite tydligare är gränser. Om jag berättar för dig att jag tycker om kaffe, har jag precis gjort en gräns tydligare. När jag säger att jag föredrar att sms:a istället för att ringa, har jag återigen förmedlat en gräns. Gränserna hjälper dig helt enkelt att bli mer synlig, både för dig själv och för andra.

Om du kämpar med gränser kan följande frågor hjälpa dig närmare:

❔Vad är du rädd för att andra ska se?

❔Vad längtar du efter att andra ska se?