Hållbar empati – Del 1: Inkludera dig själv

I förra inlägget skrev jag om hur empati som bara flödar i en enda riktning kan väcka känslor av ensamhet. Och hur det i sin tur kan väcka sorg och kännas tungt. Men det är också just i insikten som din makt att förändra föddes. Nu när du ser blir det klart lättare att börja använda din empati på ett mer hållbart sätt.

Hållbar empati inkluderar även dig

Men vad är egentligen ett mer hållbart sätt att använda din empati på? Ja, till att börja med så bör din empati även inkludera dig själv. Att rikta din empati inåt innebär att du känner in dina egna känslor och lyssnar till dina egna behov. Det innebär att du håller utrymme för din egen upplevelse och skapar djupare förståelse för ditt eget perspektiv. Att rikta din empati inåt är nämligen första steget för att kunna bygga starka och tydliga gränser.

Frustration – tecken på en sund längtan

Kanske känner du en frustration och ett motstånd över att behöva vända din empati inåt? Jag gissar att du allra helst bara vill få uppleva empati tillbaka, utan att själv behöva göra en massa? En längtan efter att någon bara förstår dig, utan att du alltid behöver förklara. Hur svårt ska det vara att bara få uppleva att någon känner in, håller utrymme och visar nyfikenhet!?

Jag förstår den frustrationen mycket väl, och för mig visar det bara att du bär en sund längtan inom dig. En längtan efter det djupt mänskliga, en längtan efter det jag har valt att kalla just Genuin Kontakt. Så frustrationen du känner är ett sundhetstecken som visar att du bär på en förväntan av att få mer än det du just nu upplever. Den visar dig att du är värd mer! Du är värd att få bli hållen. Värd att få uppleva att någon förstår dig, utan att du alltid måste berätta och förklara. Värd att få bli speglad. Frustrationen visar att du, på något plan inom dig, vet att du är värd mer.

Sänkt toleransnivå för bristande empati

Och det är just det som sker om du börjar vända empatin inåt, tillbaka till dig själv; Du börjar förstå ditt eget värde. Du kan se att din inre värld också är värd att få finnas, värd att få ta plats och höras. Att all den information som du bär inom dig har ett värde, både för dig och för dina relationer. När du själv börjar lyssna och känna in dig själv, sjunker din toleransnivå för personer med bristande empatisk förmåga. 

Plötsligt är du inte lika villig att bara ge empati, du börjar kräva att också få uppleva det tillbaka. Du justerar helt enkelt din förväntan så att den bättre stämmer överens med vad du behöver för att må bra. När du börjar förvänta dig mer kommer saker i ditt liv att förändras på ett sätt som du inte kan se från där du står just nu.

Vissa personer i ditt liv kan matcha din nya förväntan. En del blir glada över att äntligen få finnas där för dig (för jo, ibland kan den enkelriktade empatin strömma så hårt att den mer eller mindre blockerar människor som faktiskt vill ge dig empati). Andra vill eller kan inte ge dig det du vill ha, och behöver söka sig vidare till någon som bättre matchar deras preferenser. Att de inte kan eller vill betyder inte att du ska sänka dina preferenser.

Vem behöver du se för att få en större helhet – andra eller dig själv?

Att lära känna och förstå hur du använder din empati är ett viktigt steg mot bättre mående. Empati må vara en fantastisk styrka att besitta, men om den används på ett sätt där du inte är inkluderad, så kommer den i längden att göra dig sjuk eller leda dig till riktigt osunda relationer.

Så lär känna den, förstå den och vänd den inåt till dig själv. Använd din styrka för att skapa en bättre bild av ditt inre. Du har mest troligt redan en bra bild av andras perspektiv och en god förståelse för deras upplevelser. Nu är det dags att fylla igen informationsluckorna genom att att skapa dig en bättre bild av ditt eget perspektiv och få en djupare förståelse för din egen upplevelse.

I kommande inlägg skriver jag om ytterligare ett viktigt steg för den som vill utveckla och stärka sin empati så att den blir mer hållbar och närande.

2 reaktioner på ”Hållbar empati – Del 1: Inkludera dig själv”

  1. Sabine Paulsson Johansson

    Hej!
    Mitt STOOORA problem..ang empati, är att jag lider av att inte kunna hjälpa. Tex ALLA i Ukraina…eller efter Jordbävningen..eller alla som svälter..osv osv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *