Har du en aktiv eller passiv relation till dina gränser?

Många associerar ordet gränser till vad andra får eller inte får göra mot mig. Rent grammatiskt är det alltså andra som gör något, medan jag (mig) är den som utsätts för handlingen. Fokus ligger alltså på andra och inte på mig som ägare av gränserna. När vi ser på gränser på det här sättet är det knappast konstigt att så många känner sig obekväma eller rädda för att uttrycka sina gränser.

Gränser – väktaren av välmående, autenticitet & integritet

Men faktum är att gränser har väldigt lite med andra att göra, och mycket att göra med dig själv. Gränser är nämligen verktyget du har för att kunna värna om ditt eget välmående och de är strategin du kan ta till för att möta behov som autenticitet och integritet. Dina gränser finns alltså där för att hjälpa dig att må bra och för att stötta viktiga mänskliga behov.

Skifta fokus

Hör bara hur annorlunda det låter om du byter ut orden vad andra får och inte får göra mot mig till orden vad jag behöver för att må bra och för att vara sann med den jag är.

Det är just det som dina gränser vill uttrycka. Information om vad du behöver för att må bra och för att kunna leva och stå i din egen sanning.

Känn efter hur det känns att uttrycka vad andra får och inte får göra mot dig och testa sedan att uttrycka vad du behöver för att må bra och för att kunna vara sann mot dig själv. Vilken känsla får du i din kropp när du säger dessa två högt för dig själv?

Tänk dig också skillnaden som mottagaren får uppleva. Hur känns det att höra det här får eller får du inte göra mot mig? kontra det här behöver jag för att må bra och för att kunna leva i linje med den jag är? Vilken blir du mest sugen på att bidra till?

Nyhet!

Under våren kommer en uppdaterad version av min kurs Gränser för Relationer. Den är inte klar ännu, men jag längtar verkligen tills jag får öppna upp dörrarna och bjuda in dig. Den vänder sig till dig som har lätt för att känna in andra, som ofta påverkas av andras känslor och är skicklig på att se andras behov, men som kanske inte alltid har det lika lätt med att göra detsamma för dig själv. Mer information kommer snart.

Karolina