Hög empati kan göra gränser utmanande

Har du lätt för att känna andras känslor? Påverkas du starkt av andras sinnesstämning och tappar lätt kontakten med dig själv när du är bland andra? Då är chansen stor att du har hög empatisk förmåga.

Hur använder du din empati?

Den empatiska förmågan definieras som \”förmågan att känna och uppleva en annan människas känslor\” (NE). Märk väl att det inte säger något om hur vi använder den när det väl kommer till handling. Många kan använda sin empati för att försöka skapa trygghet i situationer där de känner sig otrygga, vilket medför att de nyttjar förmågan till empati för att skanna av sin omgivning och sedan förhålla sig till den. Fokus riktas alltså utåt istället för inåt, vilket gör att de missar värdefull information om sig själva.

Det är vanligt att personer med stark empatisk förmåga kämpar med sina gränser. Eftersom de med lätthet kan uppleva andra, är risken större för dem att tappa kontakten med sig själva.

Affektiv empati & empatisk precision

Har du stark empati och kämpar med dina gränser? Då kanske det också vara så att du kämpar med den del av empati som kallas för empatisk precision. Det gäller framförallt om du har stark affektiv empati, alltså att du faktiskt känner andras känslor. Vi har också den kognitiva empatin som hjälper oss att förstå andras perspektiv.

Den empatiska precisionen hjälper oss att avgöra vem känslan tillhör. Med stark affektiv empati kan det vara svårt att avgöra vart känslan kommer ifrån, eftersom andras känslor faktiskt påverkar det egna känslosystemet. Förenklat kan vi säga att du smittas av andras känslor.

Har du hög affektiv empati i kombination med låg empatisk precision, då blir det lätt rörigt när det kommer till gränser. För gränser kräver att du vet vart du börjar och slutar och vart andra tar vid.

Känner du igen dig?

Känner du att det här kan gälla dig?  Vill du förstå mer kring detta? Då vill jag tipsa dig om min nya kurs Gränser i Relationer som börjar den 10 november.

Kursen löper över 4 veckor, 1,5 timme/vecka. Vi ses via zoom och fördjupar oss i gränser, vad det är för något, varför de kan vara så utmanande och hur du kan använda dem på ett sätt som stöttar ditt välmående och fördjupar dina relationer.

Du kan maila mig på karolina@genuinkontakt.se om du har några frågor. Jag finns här och tar gärna emot dina funderingar!

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.