Jämför dig med andra – ett framgångsrecept för dig som vill må dåligt

Tänk vad lätt det är att jämföra sig med andra. Vi tittar på andras liv, andras förhållanden, andras inre resa och bestämmer utifrån det hur långt eller kort vi själva har hunnit. Som om det är en rättvis måttstock att använda oss av.

Ni är många som skriver till mig nu. Många som bär samma längtan som jag. En längtan efter att omfamna oss själva som vi är, att våga visa oss och att våga välja att prioritera oss själva. Sedan kommer den – jämförelsen. Att jag har hunnit längre än dig.

Det är varken konstigt eller ovanligt att tänka så. Jag har jämfört mig massor med andras resa och tagit mått på hur långt de har hunnit och hur mycket kortare jag har nått.

Vad jämför du med?

För visst är det alltid uppåt vi försöker jämföra oss? Med dem vi bedömer har kommit längre, utvecklats mer, är skickligare osv? Om vi nu nödvändigtvis måste ägna oss åt jämförande, vore det inte då rimligt att göra det utifrån ett mer rättvist urval?

Men hur rättvist ditt urval än kan verka, är jämförandet ett omöjligt uppdrag.

Om du och jag har samma mål, båda vill åka till Stockholm. Jag är 10 mil ifrån, medan du har 50 mil kvar, ja då är jag närmare målet än du. Men har jag verkligen kommit längre? För att veta det, behöver du veta vart jag började. För om jag började i Umeå och du i Paris, ja då har du onekligen kommit längre.

Ibland försöker vi t o m jämföra utan att veta vart den andra ska. Om du har tagit sikte på att bestiga Mount Everst medan jag nöjer mig med kullen på hörnet, ja då är våra resor knappast jämförbara. Utöver det bär vi olika packning, min kanske är fjäderlätt medan din väger tungt?

Packning, stöd och skador

Så nästa gång du tänker att någon annan har hunnit längre i sin inre resa än du, fundera en stund på hur mycket information du har om den andra. Vet du vart de började? Vad de bär i sin ryggsäck? Vilka skador de har som kan hindra dem eller vilket stöd de har med sig längst vägen? Vet du vart de är på väg? Är ni ens på väg åt samma håll?

Var snäll med dig själv! Du är där du är, på den resa som är din. Jag gör min och kanske möts vi längst vägen. Kanske kan vi byta erfarenheter, men blanda inte ihop din resa med någon annans.