Kan du lita på det du känner?

Visste du att känslan av oro/nervositet och känslan av att vara upprymd/exalterad lämnar avtryck i kroppen som är närapå exakt likadana. Båda ger ökade hjärtslag, ger dig fjärilar i magen och leder till att du börjar svettas. Båda aktiverar kroppen men utifrån två helt olika drivkrafter.

Hur du tolkar påverkar dig

Medan upprymdheten tar sin utgångspunkt i glädje kommer oron från rädsla. Att tolka kroppens signaler är inte alltid lätt och om vi tolkar upprymdhet som oro kommer det att påverka hur vi mår och hur vi presterar. 

När man lät tre grupper med människor sjunga en låt (alla sjöng samma) framför publik fick de tre grupperna olika direktiv innan de började sjunga. Den första gruppen fick bara börja sjunga. Den andra gruppen fick först säga att de kände sig nervösa och den sista gruppen skulle säga att de var exalterade.

Den sista gruppen klarade uppträdandet klart bättre än övriga. De klarade inte bara av att göra framträdandet utan att staka sig, de hade dessutom en roligare upplevelse än övriga.

Känslor av gammal vana

Hur vi väljer att tolka och prata om våra emotioner (alltså signalerna i kroppen) är viktigt för vårt välmående. Det är lätt att tolka av gammal vana. Om du har levt med mycket oro riskerar du att fortsätta tolka signalerna som det även om du är exalterad. I längden innebär det att du fortsätter drivas av rädsla, och stänger glädjen ute.

Ett sätt att börja vara mer öppen för din kropps signaler är att inte sätta etiketter på dem direkt. Var istället nyfiken och fokusera på hur det känns i kroppen. Beskriv känslan istället för att snabbt sätta en etikett på den.

Tänk om

Jag brukar säga till mig själv: \”okej, min hjärna vill tolka det här som oro, men tänk om det är något annat?\”. Orden \”tänk om\” är värdefulla om du vill bryta gamla mönster. De ger hjärnan lite nya uppslag utan att styra och ställa så mycket att rädslan kickar igång.

Så nästa gång du känner dig nervös eller orolig, ta en stund och \”tänk om\”. Tänk om det faktiskt är så att du är exalterad inför något nytt? Den första tenderar att få oss att krympa och vilja dra oss tillbaka, medan den andra sätter igång energi och får oss att sträcka på oss.