Känna tillit

Känner du tillit till dig själv?

En sak som vi har pratat om på båda träffarna av ett genuint kryp-in är vikten av att våga vara i kroppen och verkligen känna.

Många missar att känna och tänker istället sina känslor. Men om du bara ska göra en sak för dig själv, låt det vara just det. Känn dina känslor. På riktigt. Låt dem röra sig i kroppen, observera dem och lär känna dem.

Hur känns din rädsla? Din glädje? Hur känns det i kroppen när du upplever trygghet?

Tanke-känna

Istället för att tanke-känna, försök vara medvetet närvarande med den fysiska känslan som uppstår i din kropp. Var i kroppen känns det? Känns det varmt eller kallt? Bultar eller pirrar det? Eller känns det snarare som ett statiskt tryck?

Du behöver inte nödvändigtvis den informationen till något, men det är ett bra sätt att ge hjärnan en uppgift att fokusera på så att den inte börjar analysera och riskkalkylera.

Känslan ökar först i styrka

Det som först händer när du väljer att vara närvarande med dina känslor är att den fysiska upplevelsen av känslan kommer att intensifieras. Så om det är en skön känsla du är närvarande med så kommer du att känna den mycket starkare. Samma sak med en oskön känsla.

När den osköna känslan intensifieras brukar många sluta. Obehaget blir för starkt och vi ger upp. Gör inte det. Det är i just det här skedet som du har möjligheten att skapa förtroende och tillit till dig själv och till din förmåga att vara tillsammans med dig själv i utmanande stunder.

Genom närvaro bygger du tillit

För när du stannar genom det intensifierade obehaget så får du också vara med när det klingar av. Du får vara med och uppleva den underbara känslan som följer av att du har visat dig själv att du inte tänker överge dig själv när det blir tufft.

Det är som att återförenas efter en konflikt, bara att den här gången får du återförenas med en del av dig själv. Och helt ärligt så toppar den upplevelsen det mesta!

Med tiden stärker du både tilliten till dig själv och till din förmåga att stå lugn i utmanande situationer. Till slut kan du stå stadigt även i stunder när det stormar som mest.

Så hitta modet inom dig och börja lära känna dig själv, på riktigt. Det fina med det här är att du inte bara blir bättre på att vara med dina egna känslor, du blir också bättre på att vara med andras.

Vill du också vara med?

För ett tag sedan startade jag Ett genuint kryp-in som är en mötesplats för dig som vill utforska kontaktskapande och relationer tillsammans med andra likasinnade. Varje tillfälle har sitt eget tema, men varje tillfälle rymmer sårbarhet, trygghet och värme. Vill du också vara med? På sidan för ett genuint kryp-in kan du läsa mer om vad som händer när vi ses, se vilka teman som kommer och såklart kan du också anmäla dig där. Du är varmt välkommen att vara med om det här känns lockande för dig!