Låt dina gränser leda till närhet

Ofta när vi tror att vi pratar om gränser, är det inte alls gränser som egentligen står i fokus. Alldeles för ofta lyfts bara ämnet om gränser när det uppstår en konflikt eller när våra gränser inte respekteras.

Gränser finns där du minst anar det

Gränser är så mycket mer än det som uppstår i konflikter. Att jag älskar kaffe är en gräns. Det faktum att jag njuter av att gå barfota är annan. Att jag kan spendera timmar med att dagdrömma är ytterligare en. Allt som visar mer av vem jag är, är också en gräns. Gränser målar mina konturer och gör vem jag är tydligare, både för mig själv och för andra.

Tyvärr pratar vi ofta bara om gränser när det uppstår en konflikt i ett möte eller när gränserna inte respekteras. För det är då det uppstår ett problem. När min gräns utmanar din. Om vi tror att det här är gränser, då förstår jag varför så många kämpar med dem.

Låt dina gränser guida dig närmare

Ta gärna en dag och utforska gränser ur ett annat perspektiv. Låt dem leda dig närmare den du är, låt dem måla bilden av dig, med tydliga konturer och underbara detaljer. Ge dem möjligheten att få berätta för dig vem du är, vad du älskar, hur du tycker om att bidra till världen och till dem du tycker om. Låt dem berätta om dina drömmar, vad som får dig att njuta, känna trygghet och lugn. Ge dina gränser en chans att breda ut sig och berätta just din historia.

Visst handlar gränser om vad vi INTE vill, men de handlar minst lika mycket om vad vi faktiskt vill. Hur vill du bli behandlad? På vilket sätt vill du bli lyssnad på? Hur vill du bli bemött när du delar din dröm, din sorg, din rädsla?

Gränser har förmågan att skapa kontakt

Låt dina gränser leda dig inåt för en dag. Fokusera på vad de berättar om dig och allt du vill ha mer av i livet. Om vi bara använder gränser för att berätta vad vi inte vill, då blir gränser ett sätt att skapa avstånd. Men vi istället kan använda dem för att berätta allt vi vill, då blir gränser kontaktskapande.

Jag för min del är övertygad om att våra gränser finns där just för att skapa djupare kontakt, inte större avstånd. Men ibland behöver vi öka avståndet till andra, för att kunna nå djupare kontakt med oss själva. Gränser hjälper oss i första hand att vara nära den vi innerst inne är, kontakten med andra är en bonus.