Låt huvudet sjunka ner i kroppen

Jag är ingen förespråkare av att namnge känslor. Åtminstone inte som ett första steg. För när vi direkt börjar fokusera på att sätta en etikett på känslan, då kopplar vi på hjärnan och tappar kontakten med kroppen.

Tanke-känna

Jag kallar det att tanke-känna. Varje gång vi gör det så överger vi oss själva på ett sätt som inte är sunt i längden. Vi överger den kroppsliga reaktionen som sker här och nu, och lägger istället fokus på att hitta det perfekt beskrivande ordet.

Observera istället

Jag tror istället på vikten av att använda hjärnans kapacitet till att registrera hur det känns i kroppen. När vi är medvetet närvarande med våra känslor får vi lära känna dem på riktigt, alltså hur de faktiskt känns. Det blir en form av meditation som hjälper dig att stärka relationen till dina känslor och till dig själv. Känns det varmt eller kallt? Pirrar det eller känns det mer som en tung sten? Rör det sig i benen, armarna, bröstet? 

En av vinsterna med att gå från att tanke-känna till att observera känslan är att du sparar tid och mår bättre. När hjärnan är upptagen med att observera kan den inte analysera. Det resulterar i att du stoppar katastroftankar och smärtsamma spiraler innan de ens har satt igång.

En viktig vinst!

En annan vinst är att du får vara närvarande när obehaget från känslorna avtar. Ofta missar vi det när vi tanke-känner, eftersom vi riskerar att hålla den känslomässiga reaktionen vid liv längre än vad den faktiskt är aktiverad i kroppen.

Om du istället tar kontakt med hur det känns i din kropp så får du också ta del av den sköna lättnaden som infinner sig när obehaget klingar av. Det är så viktigt att få den erfarenheten. Att få vara med och verkligen känna när det avtar och andetagen återigen blir djupare. När en liten muskel som du knappt visste fanns slappnar av. När tankarna återigen kan inta fler perspektiv än bara worst-case scenario.

Så istället för att försöka hitta ett ord som beskriver din känsloupplevelse skulle jag vilja lyfta vikten av att först ta kontakt med kroppen och verkligen känna dina känslor. Lär känna dem i din kropp. Håll utrymme för dem genom att bara vara närvarande. Känn dem.

Sedan kan du gärna beskriva dem så rikligt du bara kan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *