Livet är en buffé – Känslorna är ditt smaksinne

Jag skrev för ett tag sedan på Instagram om hur känslor speglar våra behov. Att sköna känslor visar oss mötta behov medan de mer osköna känslorna ger oss information om att något eller några behov har gått omötta.

Att vara sann är vägen till välmående

Ett annat sätt att se på känslor är att de berättar hur nära vi i stunden är vår längtan. När vi närmar oss den, känns det skönt. När avståndet till den ökar, känns det mindre skönt. Våra känslor är alltså en indikation på hur sanna vi är med den vi innerst inne är, den som bär vår längtan.

Att vara sanna med den vi är blir därmed vägen till välmående. Men att vara sann handlar inte alls om att ständigt känna lycka. Det handlar snarare om att tillåta det som är att vara. Är inte det vad sant betyder?

Att tillåta det som är att vara, kräver ingenting av oss. Ändå är det ibland så svårt. För vi är ganska bra på att fokusera på det som inte är bra. Vrida och vända på problem eller spendera timmar med att fundera över varför vi känner som vi gör när osköna känslor sköljer över oss. Eller är det bara jag som gör så?

I själva verket är problem, utmaningar och osköna känslor bara en indikation på att vi just nu tänker eller handlar i motsatt riktning till vår längtan. Fokus ligger alltså på det vi INTE längtar efter. Och det fina med att veta vad vi inte längtar efter, är att det blir lättare att börja ta reda på vad vi istället längtar efter.

Vad är en längtan?

Men vad är en längtan då? Visst kan vi längta efter ett större hus, semester, en partner och annat. Men när vi knyter vår längtan så specifikt till något, rör vi ofta upp motstånd inom oss. Vi börjar fundera kring hur vi ska ha råd med huset, hur länge det är kvar till semester eller på att det inte verkar finnas en enda vettig partner någonstans. Och vips, sköljer de osköna känslorna över oss eftersom vi har slutat fokusera på vår längtan och istället sätter fullständigt fokus på alla hinder som står i vägen.

Problemet är också att vi behöver nå ända fram till längtan innan vi får utdelning. Vi tänker att när vi har det större huset, semestern, partner – DÅ har vi nått vår längtan. Då blir allting bra. Vi gör då vårt eget välmående beroende av yttre omständigheter och missar möjligheten att må bra hela vägen fram till vår längtan.

En ovillkorlig längtan

Det finns ett skönare sätt att närma dig din längtan. Ett som inte målar upp lika många hinder på vägen och som gör det lättare att fokusera på det som du faktiskt vill ha. Och som dessutom gör det möjligt att må bra och ha kul längst vägen. Det sättet är genom att fokusera på känslan.

Vilken känsla skulle det större huset ge dig? En känsla av frihet? Kanske semestern likaså? Eller så bär den känslan av lugn, harmoni, förväntan? Partner, vilken känsla bär hen? En känsla av tillhörighet? Kärlek? Omsorg? Att få känna sig viktig och bidra? Din längtan bär på känslor och när du kan fokusera på dem händer något.

Dels kommer du att känna sköna känslor, vilket är en indikation på att du närmar dig din längtan. Dels kan du redan där du är nu, trots att det är februari och semestern är i juli, känna likadant som du kommer att känna på semestern. På så vis kan du inta semesterkänslan redan i februari.

Men det händer ytterligare en sak, kanske den största av dem alla. När du aktiverar känslan av din längtan och låter den växa kommer du ganska snart att uppleva hur andra liknande känslor gör den sällskap. Känslor är energi och energi drar till sig liknande energi. Med allt fler känslor aktiverade kommer sedan tankarna. Tankar som matchar känslan. De tankar kommer i sin tur att påverka vad du säger och hur du handlar, vilket i nästa steg påverkar ditt liv.

Så genom att närma dig din längtan via känslan kommer du både att nå din längtan snabbare och du kommer att må bra längst vägen. Dessutom kanske du upptäcker att det inte alls handlar om huset, semestern eller partner. Kanske märker du att det faktiskt handlar om hur du vill känna i livet, och att huset, semestern och partner bara var en representation av den känsla de väcker hos dig?

Osköna känslor hjälper dig sortera

Men de osköna känslorna då? Ska vi undvika dem? Nej, känslor ska inte undvikas, de ska lyssnas till. De är nämligen information till dig, om dig och från dig (från den del av dig som bär din längtan). Genom att känna dina osköna känslor kan du få information om vad du INTE vill i livet. Och när du vet vad du inte vill kan du börja se dig om efter vad du vill istället. Den finns där, din längtan. Det gäller bara att våga se den.

Känslorna är vår kalibrering till livet. De hjälper oss att känna oss fram (bokstavligen) till vad vi vill och vad vi inte vill. Tänk dig att du går på buffé för första gången. All mat är helt okänd för dig, så du provar allt. Du stöter på sådant som du inte tycker om och sådant du verkligen tycker om. På så vis får du en klarare bild av vad du vill ha och vad du vill lämna nästa gång du går på buffén. Men när du går dit nästa gång kanske det har dykt upp flera nya rätter. Då får du prova dig fram igen. Genom att prova kommer du med tiden att bygga upp en större kunskap till vad du föredrar och vad du helst lämnar. Livet är som en buffé. Känslorna är ditt smaksinne, det som hjälper dig att sortera vad du vill ha mer av och vad du helst är utan.

/Karolina