När andras välmående blir ditt eget

Vi kvinnor lär oss att vi ska må bra för att kunna vara bra för andra. En bra mamma, en bra partner eller vän. Det handlar sällan om oss, om vårt eget välmående, utan vårt välmående är bara till för andra. Så att vi kan bidra till andras välmående. Så att vi har energi nog att finnas för andra.

Till och med när vikten av kvinnors välmående lyfts fram, pratas det om hur “en glad mamma är en bra mamma”. Som om nyttan av hennes glädje alltid måste ha ett syfte som ligger utanför henne själv.

Vad ger du till andra men inte till dig själv?

Har du barn eller andra nära relationer kan du titta närmare på vad du lätt ger till dem men inte till dig själv. Själv kunde jag länge hålla ett stort utrymme för mina barns känslor men kämpade med utrymmet för mina egna. Medkänsla för mina nära var lätt, medkänslan för mig själv desto svårare. När barnen var sjuka ville jag pyssla om dem. När jag var sjuk slog jag på mig själv och sökte efter vad jag hade gjort för fel.

Min källa till välmående var inte att möta den direkt i mig själv. Istället försökte jag skapa välmående i andra och sedan tanka från dem. Från deras glädje, från deras sköna känslor och energi. Jag tankade indirekt, i en källa som låg utanför mig själv.

Skapa välmående direkt för dig

Välja saker som får dig att må bra, av den enkla anledningen att det får dig att må bra. Det är absolut nödvändigt om du vill bygga ett mer hållbart och stabilt välmående. Låt de sköna känslorna väckas inom dig först och dela sedan därifrån. Känn efter hur du vill ge, så att du ger på ett sätt som också känns bra för dig.

Hur skulle det se ut om du idag väljer att göra en sak som direkt får dig att må bra? Utan en tanke på hur eller om det bidrar till någon annan. Inte till barnen, till partnern, till vännen, till hunden, till grannen. Utan direkt till dig. Vad skulle du göra då?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *