När det inte finns någon som tar emot dig och dina gränser

Att möta människor som inte tar emot dina gränser, som svarar med ilska, utfrysning, skambeläggande eller andra reaktioner är såklart extremt påfrestande.

Det spelar ingen roll om det är din partner, din kollega, släkting eller chef. De här personerna tar upp mycket tid, energi (och pengar när de sker i arbetslivet) och kan lämna dig totalt dränerad, med en djup känsla av förvirring.

Vad var det egentligen som hände? Den som drabbas i sådana här relationer kan behöva professionell hjälp för att bearbeta och försöka få klarhet.

På arbetsplatser kan hela personalen involveras för att försöka komma tillrätta med något som skulle kunna lösas genom att fokusera på en enda person.

Ibland är det svårt att sätta gränser

Om du har en sådan här person i ditt liv, då har du säkert fått rådet att sätta tydligare gränser.

Men att sätta gränser när priset blir enormt högt är verkligen ingen enkel sak. Och de som ger rådet har mest troligt aldrig stött på en person som beter sig så här.

Många slår knut på sig själva i hopp om att kunna nå fram. Försöker om och om igen, men ofta helt utan resultat.

Att möta personer där det du behöver för att må bra aldrig får plats, där dina insatser och bidrag inte får synas eller förminskas (om det inte direkt gynnar den andra personen på något vis), det kommer aldrig att kunna kännas bra.

Men även om du skulle vilja lämna relationen, så är det inte alltid lätt eller ens möjligt. Kanske tycker du om ditt jobb, trots den besvärliga chefen? Kanske står du i beroendeställning till din partner? Eller kanske är det en förälder till ditt barn? Eller en släkting som följer med på köpet av andra släktingar, som du faktiskt tycker om.

Du kan inte göra allt

Vi vill gärna hitta en lösning som kan få det att fungera, men ibland heter den lösningen acceptans. Acceptans och förståelse för att det inte är möjligt att nå fram och få uppleva ömsesidighet.

Ett viktigt steg är att inse att du inte kan få det att fungera helt på egen hand. Det brukar sägas att det krävs två för att få en relation att fungera (gäller alla relationer). Det innebär också att det bara krävs en person för att relationen inte ska fungera. En person som inte släpper in den andra utan bara är intresserad av sig och sitt. Du kan inte göra allt.

När du har hög empati – en gratis kurs till dig

Hög empati kan göra det här med gränser extra svårt. Fallgroparna kan vara många och det är lätt att du tappar bort dig själv. Därför har jag skapat en kurs som kan hjälpa dig att göra din empati mer hållbar. I kursen Hållbar Empati får du hjälpa att se potentiella fallgropar och du får lära dig hur du kan göra din empati mer hållbar.

Passa på och hämta hem din kurs idag! Du hittar den här: Hållbar Empati – nyckeln för dig som vill uppleva genuina & ömsesidiga relationer.