När gränssättning gör dig rädd

Rådet att sätta gränser är ett råd som ofta får mig att bli arg. Inte för att rådet i sig är dåligt, utan för att det alldeles för ofta ges utan förståelse för människorna som kämpar med att uttrycka sina gränser.

Ett råd som väcker skuld & skam

Ett enkelt råd på en ofta komplex situation gör att många som har svårt för att förmedla gränser känner skuld och skam över sin utmaning. Istället för att stärka, gör rådet snarare utmaningen svårare.

För många som kämpar med gränser finns det djupa sår som är osynliga för andra människor. Dessa sår kan skapa kaos i hela nervsystemet.

Det tar tid att lugna nervsystemet och lära kroppen nya mönster. Att hjälpa den att känna trygghet i situationer som tidigare inte har varit trygga. Vi har ofta lätt att förstå det om det handlar om något annat. Om du exempelvis har varit med om något skrämmande är det inte konstigt om du har rädslor kopplat till det. När det kommer till gränser finns sällan den förståelsen, utan vi ska helt enkelt bara börja sätta lite gränser.

Självsnällhet & självempati

Om dina gränser systematiskt har tagits emot på ett sätt som har fått dig att känna otrygghet, så är det troligt att du kommer att få kämpa mer för dina gränser än andra. Då behöver du både jobba med att lugna ditt nervsystem, skapa nya mönster för trygghet och lära dig att navigera närmare sunda och trygga personer.

Att göra jobbet är ditt ansvar, men gör det på ett självsnällt sätt. Ett där du har förståelse för dina utmaningar och empati för dina reaktioner. Där du förstår att du mest troligt inte föddes med den här utmaningen, utan att det är en svårighet som har uppstått längst vägen. Många har till och med aktivt lärt sig att dölja sina gränser, eftersom det var det bästa och snabbaste sättet att skapa någon form av trygghet.

Så försök hitta en väg framåt med självsnällhet. Se vilka erfarenheter som har lett fram till dina utmaningar och se om du kan omfamna det. Med medkänsla och empati för det du har varit med om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *