När råd om välmående får dig att må sämre än innan

Ett råd jag hör lite nu och då är rådet kring förlåtelse. Att vi ska förlåta andra, inte nödvändigtvis för deras skull och inte för att indikera att vi godkänner någons agerande. Nej, för vår egen skull, för att det ska släppa oss fria.

Jag tror absolut att förlåtelse kan frigöra energi, att det är ett sätt att släppa taget för att må bättre. Vad jag däremot inte håller med om är att det ska lyftas fram som ett universellt råd för välmående.

Förlåtelse är ingen garanti för välmående

Förlåtelse är högst personligt och råd som dessa tenderar att trycka ner de som inte är redo än. För du kan inte bara förlåta utan vidare. Det handlar om att vara på en plats inom dig där du är redo. Och förlåtelse är kanske inte alls det som leder dig till välmående just nu.

Varför hör vi så ofta om förlåtelse som vägen till välmående men så sällan om ilska? För ilska kan också leda dig till välmående. Denna urkraft backar ditt välmående som få andra känslor, varför lyfts inte den fram på samma sätt och ges samma utrymme?

Ilska och förlåtelse är båda stöttare av välmående

Ja, gissningsvis för att förlåtelse stärker bilden av oss själva som goda, medvetna och helt ärligt lite bättre. Ilska däremot stärker en annan bild, en bild som många är rädda för att associeras med, så därför hålls ilskan borta.

Men att blanda ihop vem jag är med vart jag är på skalan för välmående, det om något kommer inte att leda till välmående. Det säger ingenting om dig om du kan eller inte kan förlåta, bara vart på skalan du befinner dig. På samma sätt säger det ingenting om du känner ilska, bara vad du behöver just nu.

När råd kring förlåtelse lyfts fram som en given väg till välmående, då förstår man inte välmående. För det rådet kan på riktigt skada dem som inte är redo och kan leda till sämre mående. Men viktigare än så, rådet får många att försöka förlåta vilket tar dem längre ifrån vad de faktiskt behöver i stunden.

Känn där du är

För om du bär på ilska, då är det ilskan du behöver känna. Att försöka sträcka dig till förlåtelse kommer troligtvis resultera i att du riktar ilskan in mot dig själv istället eller att du känner dig misslyckad.

Välmående handlar mycket lite om att ta dig någon annanstans, och väldigt mycket om att tillåta dig att känna där du är ❤️

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.

Vill du ha mer?

Tyckte du om inlägget? Du kan läsa fler inlägg på samma ämne här.

Vill du ta del av fler av mina tankar? Då kan du anmäla dig till mitt månadsbrev.

Vill du boka mig för en föreläsning, kontakta mig då på Karolina@genuinkontakt.se. Eller titta närmare på min sida om föreläsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *