Nej, mina känslor var inget att lita på!

Det fanns en tid då jag inte litade på mina känslor. Så pass att jag inte ens litade på de mer fysiska upplevelserna. Jag ifrågasatte om jag verkligen hade ont i ryggen, var yr eller illamående eller om det bara var inbillning. Ännu värre ställt var det med känslorna. Jag kände noll och ingen tillit till dem och ifrågasatte dem alla.

Förståelse för alla utom för mig själv

Övertalade mig själv att jag inte hade rätt att känna som jag kände, att jag inte ens egentligen kände som jag kände. Övertalade mig själv till att jag borde känna något annat. Ofta förtäckt av att jag skulle visa förståelse för vart andra kom ifrån. Om någon hade sagt något som väckte osköna känslor inom mig försökte jag direkt hoppa över mina känslor och istället försöka förstå varför den personen gjorde som de gjorde.

Alltid ha förståelse för andra och aldrig för mig själv. I båda fall använde jag mina styrkor för att motarbeta mig själv. Styrkan att söka nya perspektiv och styrkan att inta andras perspektiv. Gör aldrig det mot er själva, använd aldrig era styrkor för att motarbeta er själva.

Att bygga upp tilliten har tagit tid. Och tålamod. Från början fick jag lära mig att acceptera att jag hade en lång fördröjning på min reaktion. Känslan kom inte till mitt medvetande förrän långt efter något hade triggat igång den. Många nådde mig inte ens.

Skruva upp känsligheten

Men med tiden, med uppmärksamhet och tålamod har fördröjningen kortats ner och känslorna ökat. Ja, faktiskt. Förr trodde jag att jag ville känna mindre, att det var det som var målet. Idag vet jag att målet alltid har varit att känna mer, att bli ännu känsligare. För nu hinner jag fånga dem tidigt. Redan i stunden kan jag känna den subtila känslan som avviker. När någon säger något som triggar något i mig kan jag lägga märke till detta och där och då göra något åt det.

Så målet är inte att känna mindre eller att skruva ner känsligheten. Mitt mål är att känna MER, skruva UPP känsligheten och verkligen uppleva gåvorna som finns i det subtila. På så vis kan jag leva mitt liv mer i linje med hur jag vill ha det.