Samlar du på skuldkänslor?

Vi får ofta höra att vi inte ska peka på andra. Inte lägga skulden på andra. Att vi behöver ta ansvar för våra egna handlingar, reaktioner, behov och känslor. Och för vissa människor så är det här ett extra bra råd. En del lägger gärna över sina skuldkänslor på andra, kräver att andra ska möta deras behov och skjuter snabbt över obekväma känslor på någon annan.

Bär du även åt andra?

Men alla fungerar inte så. Alla människor har faktiskt inte projektion som sitt defaultläge. Vissa gör faktiskt precis tvärtom.

Istället för att peka på andra, pekar de på sig själva. Istället för att skjuta över skuldkänslorna på någon annan, plockar de upp och internaliserar dem. Och istället för att låta någon annan bära deras känslor, tar de sig an alla andras. Och sina egna.

De samlar liksom på skuld och ansvar. Finns det någon som inte orkar bära, så är de snabbt där och plockar upp. Bär och bär tills kroppen till slut inte orkar mer, och när den inte längre gör det – ja då lägger de inte skulden eller ens förklaringen på någon annan. Varken på samhället, arbetsplatsen, på sin barndom, på sin partner eller på sin situation. Nej då, de lägger den på samma plats som de alltid har lagt den – rakt in i hjärtat där det känns som mest; Hos sig själva.

Då behöver du ett annat råd!

Om det här är du, så gissar jag att du sällan söker en syndabock. Snarare gissar jag att du är snabb med att börja analysera vad du har gjort för fel och hur du hade kunnat göra annorlunda. Om det stämmer, så behöver du verkligen inte rådet att sluta peka på andra. Inte heller behöver du höra att du ska börja ta ansvar för dina känslor, behov och reaktioner, och du behöver definitivt inte höra att det är fult att “skylla ifrån sig”, eftersom chansen att du skulle göra det är mycket liten.

Tvärtom kan du behöva rådet att sluta ta ansvar. Att sluta bära andras skuldkänslor som om de är dina egna, och börja låta andra bära det som tillhör dem. Att låta andra vara med sina egna reaktioner och sitt eget obehag. För allt som sker och allt som händer är inte ditt fel eller ansvar ❤️

Vill du ta del av mer av det jag gör?

Nu på söndag, den 10 september, håller jag en digital föreläsning: En självsnäll väg till ett starkare du. Om du känner dig dragen till den, så finns all information om föreläsningen här. Vill du hoppa direkt till anmälan, så klickar du bara på knappen!