Spendera inte din empati – investera den

Nej, du har inte för mycket empati. Och nej, du behöver inte skruva ner den.

Ibland hör jag hur empatiska personer kritiseras för sin empati, att de har \”för mycket\” av det. Att de känner för mycket och behöver lära sig att stänga av eller stänga ute. Något av det dummaste jag har hört!

Empati är en fantastisk förmåga som världen behöver mer av, och att skruva ner eller stänga av den är verkligen inte lösningen på dina problem. Jag tror inte ens att det är möjligt.

När du dras till personer med bristande empati

Det betyder dock inte att din empati är problemfri. Empatiska personer har en tendens att dras till personer med klart bristande empati och kan försöka stretcha sig själva klart längre än vad som är hälsosamt. Men lösningen är inte att skruva ner eller stänga av din empati, istället gäller det att använda den smart och hållbart.

Investering och avkastning

Tänk dig att din empati är pengar som du investerar och avkastningen du får är ditt välmående. Ju bättre avkastning desto rikare (mer välmående) blir du.

Att använda din empati smart och hållbart innebär att du är lite mer kräsen i vad du investerar i, så att du kan få en avkastning som hjälper dig att må bättre. För ju mer avkastning du får, desto mer kan du investera tillbaka och därmed ökar du även avkastningen i framtiden. Om du fortsätter så kommer du med tiden att ha en riktigt trygg och stabil ekonomi, eller ja, mående.

Empatiska personer tenderar att göra tvärtom. Vi investerar där avkastningen är mycket låg. Om och om igen satsar vi våra pengar på investeringar som knappt ger något tillbaka, annat än stress och dålig sömn. Den lilla avkastningen som vi får tillbaka räcker knappt till att täcka kostnaden vi har haft längst vägen och till slut behöver vi börja tulla av pengarna som vi skulle ha använt för att investera med. Successivt sjunker investeringsbudgeten och vår ekonomi försämras. Eller ja, vårt mående försämras.

Obalans – ger men fyller inte på

Men lösningen är inte att skruva ner din empati. Det är som att säga till någon som investerar mycket på börsen, att problemet är deras stora summa pengar och att de behöver dra ner på mängden de investerar. Ett sjukt konstigt råd… Du har inte för mycket empati – vad är ens det? Däremot kanske du har en obalans i flödet, att den ofta flödar ut men sällan in. Då handlar ju snarare lösningen om att vara lite mer varsam i var du väljer att investera din gåva, och till en början handlar det kanske om att inte investera den där du gång på gång har fått noll eller ingen avkastning.

Skapa balans

Men låt inte någon intala dig om att du behöver skruva ner eller stänga av din empati (ha! personer som säger det visar hur dålig koll de har på empatiska personer!). Skruva upp den, använd den så mycket du bara kan – se bara till att du också får uppleva den tillbaka. Inkludera dig själv i den, investera varsamt och var noga med att ge där du också får. Och sluta spendera den på sådant som aldrig ger något tillbaka. Skruva inte ner den, rikta den rätt.

Ett fantastiskt sätt att balansera upp den här obalansen i flödet är att stärka dina gränser. För att vända din empati inåt – till dig själv – är att utforska och ge plats åt dina egna gränser. Börja lyssna och håll utrymme för dina känslor och behov och låt din upplevelse vara en viktig del i sammanhanget.