Stark empati men svaga gränser?

Att empati utan gränser ofta dränerar och kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa är vi nog många som kan vittna om.

När det råder obalans mellan våra gränser och vår empati är det lätt att fokusera på hur vi kan utveckla mer av det vi har lite av. En person med hög empati men svaga gränser brukar därför ofta börja försöka sätta gränser. Fokus hamnar på att stärka sina gränser och bli bättre på gränssättning.

Empati i motsatt riktning

Som jag ser det finns det ett steg som är oerhört mycket viktigare än det här. Det är absolut viktigt att skapa djupare förståelse för sina gränser men det finns något som kan bidra till oerhört mycket mer trygghet än det.

Svaret är mer empati. Inte att ge mer empati till andra, utan att själv få uppleva mer empati. Det är nämligen otroligt viktigt att få uppleva det du så lätt ger till andra. Att du får känna hur det känns att vara den som blir hållen, det kan bidra till djup läkning av sår du knappt visste fanns.

Tänk att du får luta dig tryggt mot någon. Att någon läser av dina behov och är inkännande för dina känslor. Tänk att någon bara sitter bredvid dig och lyssnar? Skapar utrymme för alla dina känslor, utan att presentera lösningar eller komma med sitt eget.

När du själv får uppleva empati

För när du får uppleva den empati du annars ger till andra kommer något att skifta inom dig. Du kommer att börja tro på ditt egna värde. Tro på att din inre värld, dina känslor, behov och upplevelser, har ett värde. Du kommer att börja få fatt på viktig information om vem du är, vad du längtar efter, vad du helst undviker och vad som hjälper dig att må bra.

När de som har stark empati börjar använda den för att spegla andra som också stark empati, då kommer gränserna att upptäckas utan större ansträngning. Gränser blir en naturlig följd av att andra visar intresse för den du är och håller utrymme för dig.

Och när alla empatiska människor får koll på sina gränser, då kommer vi att se en värld vi aldrig har skådat!

Missa inte det digitala mötet om just GRÄNSER & EMPATI på torsdag 30 juni, kl. 19.30 – 21.00. Läs mer och anmäl dig här: Digitalt möte: Gränser & Empati

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.