Svårt att uttrycka dina gränser?

Att kommunicera handlar om att fylla i informationsluckor. Ju mer vi kan fylla i, desto tydligare blir kommunikationen, eftersom lite lämnas till tolkning.

Gränser är bara information

Att uttrycka dina gränser handlar också om att fylla i informationsluckor. Information om sådant du behöver (och inte behöver) för att må bra och som förblir dolt inom dig om du inte delar den.

När du inte delar den, så lämnar du ansvaret för att fylla i luckorna till andra. Trots att det bara är du som har tillgång till informationen.

Att inte uttrycka dina gränser gör att andra börjar tolka, i ett försök att fylla luckan. I bästa fall efterfrågar de tydligare information, men ett vanligt scenario är att de fyller på med sin egen information istället.

När andras gränser tar plats på bekostnad av dina

Då är risken stor att du börjar förhålla dig till andras gränser. Det kan kännas som att du aldrig riktigt får uppleva saker på det sätt som känns bra för dig. Kanske känner du dig dränerad, osynlig eller som att det du behöver sällan prioriteras?

Jag behöver ofta tid på mig att veta vad jag vill och vad jag behöver. Så de gånger jag snabbt har försökt fylla i luckorna, har jag fyllt dem med sådant som inte speglade mina behov. Jag ville vara snabb, men snabbheten gjorde att jag fyllde på med fel information. Ofta med resultatet att jag sa okej till sådant som jag egentligen inte ville.

Det gjorde mig skicklig på att backa ur saker. Jag kunde höra mig själv säga ja, bara för att i nästa stund börja planera hur jag skulle komma ur det hela. Inget jag är stolt över.

Ett knep som hjälper dig att snabbt fylla informationsluckorna

Men med tiden lärde jag mig hur jag snabbt kunde fylla i luckorna med rätt information och därmed undvika att andra fyllde på med sin egen information.

Jag började fylla luckorna med information om att jag behövde en paus. För det var vad jag behövde just i stunden, för att senare återkomma med ytterligare information. Jag slutade ge direkta svar på människors frågor och uttryckte istället mitt behov av att få fundera och återkomma. Lite betänketid gjorde att jag lättare kunde ge svar som faktiskt matchade mina behov.

Häng med du också!

Söndagen den 10 september håller jag den digitala föreläsningen En självsnäll väg till ett starkare du. Missa inte att anmäla dig!

Att vara tydlig och kommunicera dina behov är inte bara snällt mot dig själv, det är också snäll mot andra. Det skapar trygghet och gör att andra inte behöver gissa sig fram till vad du behöver. Så häng med på en kväll där du får hjälp i hur du kan bli mera du ❤️