Svårt med gränser? Lär känna dina känslor!

Utan kontakt med dina känslor blir det svårt att leva med tydliga gränser. Dina känslor är nämligen de viktigaste indikatorerna för dina gränser och utan dem är det svårt att navigera. Det blir som att försöka använda en gps för att navigera men sedan stänga av all form av vägledande instruktioner.

Har du fler strategier för att undvika känslor än du har för att möta dem?

Kanske har du viss kontakt med dina känslor, känner dem men vet inte alltid hur du ska tolka dem. Det är som att försöka använda en gps men sedan ställa in rösten som ger feedback på ett främmande språk.

Vi är många som har lärt oss att inte lyssna till våra känslor. Lärt oss ifrågasätta dem, ignorera dem eller döva dem på olika sätt. Många av oss har helt enkelt flertalet strategier för att inte lyssna till våra känslor men få för att ta hand om dem.

Missar värdefull information

Att navigera i livet utan kontakten med våra känslor gör det svårt att skapa det liv vi vill ha. För du kommer missa viktig information om hur just du når ett välmående som matchar den du är. Välmående kan se ut på många sätt och dina känslor kommer berätta vad just du behöver för att må bra.

Kämpar du med gränser i ditt liv och i dina relationer? Då är risken stor att du också kämpar med dina känslor på ett eller flera sätt. Vanligt är att personer som har svårt att förmedla sina gränser också har svårt att låta de egna känslorna och den egna upplevelsen räknas. Andras känslor, upplevelser och behov tenderar att gå före medan de egna möjligtvis får plats ifall det passar.

Tydliga gränser skapas i omfamnandet av dina känslor

Ett bra första steg närmare tydligare gränser är att börja skapa en djupare och mer accepterande kontakt med dina känslor. Lär känna dem och genom dem lär du dig att bättre förstå dina gränser. När du lär känna dina gränser får du en klart tydligare bild av vem du är, vad du behöver för att må bra, vad du vill ha mer eller mindre av och hur du helst vill ha det.

Dina känslor är budbärare. De kommer med värdefull information från dig, till dig och om dig. Din uppgift är inte nödvändigtvis att förstå dem till fullo, den är snarare att lyssna och ge dem en varm plats att landa på.

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.