Ta pulsen på människors emotionella mognad

Chansen att du har träffat på människor som har klivit på dina gränser är stor. Det är i princip oundvikligt och det viktiga är knappast att vi alltid lyckas förhålla oss perfekt till varandras gränser. Det viktiga är vad som sker när vi upptäcker att det blev fel.

Bli medveten

Ett bra sätt att ta pulsen på människors emotionella mognadsgrad är att se vad de gör när du uppmärksammar dem att de klev på dina gränser. När de säger något som inte känns skönt, gör något du inte vill eller när du helt enkelt bara säger nej till dem.

Sunda tecken

Emotionellt mogna människor ser det som värdefull information som de tar till sig och försöker lägga på minnet för framtiden. De ser helt enkelt alla dina gränser som viktiga bidrag till , även de som kan kännas lite svåra och obekväma att ta emot.

Var uppmärksam på…

Människor som inte har den emotionella mognadsgraden kommer att reagera annorlunda. De tenderar istället att vrida fokus bort från dig och till sig själva. De försöker tolka vad den information du precis delade innebär för dem eller för deras egen självbild. Bortglömd i sammanhanget är du och de gränser du valde att visa. Det kan lämna dig med känslor som vilsenhet, förvirring, ilska, frustration och ensamhet.

Vänder det mot dig

En del svarar med att gå till attack och börjar kritisera eller ifrågasätta dina gränser. De kan även berätta för dig alla gånger som du minsann har trampat på deras gränser.

Vänder det mot sig själva

Andra blir självupptagna och visar uppgivenhet. Säger saker som att de aldrig kan göra något rätt, att ingen verkar tycka om dem och att de är helt misslyckade. Eller något i stil med \”jaja, om du nu tycker att jag är så dålig, då kanske du inte ska vara med mig!\”

Fryser ut och överger

Ytterligare några drar sig undan. Säger ingenting och stänger ner. Som utfrysning. Den kan ofta vara mest utmanande att förstå men lämnar ofta djupa känslor av tomhet, förvirring och ensamhet efter sig.

Synliggör hur det påverkar dig

Lär dig se de olika reaktionerna och synliggör dem gärna. Berätta för den du möter vad du ser och hur det påverkar dig. Du kan inte kontrollera hur andra tar emot dina gränser men du kan synliggöra vad du ser och hur du påverkas av det.

Genom att synliggöra och lyfta fram deras reaktion, visar du att du tar dina gränser på allvar.

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.