Uttrycker du dina behov, eller tar du omvägar?

Vi människor vill må bra och kommer att göra vad vi kan för att våra behov ska bli tillgodosedda. När vi lär känna och förstå våra behov ökar möjligheten för oss att må bra. När vi dessutom lär oss att kommunicera dem till andra, då ökar också möjligheten att ha bra relationer.

Omvägar för att möta behov

Men om vi inte lär oss att möta våra behov på ett direkt och tydligt sätt, så kommer vi att försöka tillgodose dem på ett indirekt sätt. Då börjar vi lätt gå omvägar för att få det vi behöver.

Själv gick jag långa omvägar för att försöka få behovet av att bli sedd (empati) tillgodosett. Jag såg en koppling mellan att vara ledsen och få uppleva empati,  så ibland bestämde jag mig för att vara ledsen och nedstämd för att få uppleva empati.

Det känns sorgligt att skriva det, men så såg det länge ut för mig. Jag visste inget annat sätt, inget direkt och tydligt sätt, så jag gick den indirekta vägen. Såklart helt omedveten om att det var det jag gjorde!

Omvägarna vi lär oss att ta kan vara många. Kanske klagar vi mycket i hopp om att andra ska förstå att vi behöver hjälp? Kanske försöker vi skapa konflikter i hopp om att skapa kontakt och få känna oss viktiga? Eller så kanske vi skvallrar för att försöka möta behovet av gemenskap?

Stora förluster när vi tar omvägar

Förutom att det är oerhört energidränerande att försöka möta behov på det här sättet, så skadar det också våra relationer när vi går omvägar på det här sättet.

De flesta känner av när någon går omvägar och det blir sällan roligt och lustfyllt att bidra till den personen. Det kan upplevas otryggt, förvirrande och energidränerande att vara med personer som tar omvägar för att försöka tillgodose behov.

Att lära känna och kommunicera behov på ett rakt och tydligt sätt kan öka både det egna välmående och förbättra relationerna. Det ökar både chansen att få behov tillgodosedda och att andra bidrar till oss utifrån lust istället för skuld eller liknande.

Det finns såklart en förklaring

Sedan finns det såklart förklaringar till varför vi tar omvägar. Kanske har du försökt möta dina behov direkt, men fått höra att du är krävande eller egoistisk? Ingen skulle gå omvägar om de inte lärt sig att det är det bästa sättet att tillgodose behov. Ingen. Men som med de flesta mönster så hänger många av dem med alldeles för länge. De etablerades kanske i situationer som inte ens gäller för dig längre?

Vill du lära dig förstå och kommunicera dina behov?

Är du intresserad av att lära dig förstå och kommunicera dina behov? Det och mycket annat får du i kursen Gränser för Relationer som släpps snart.

Anmäl ditt intresse här: Gränser för Relationer. Gå till anmälan, fyll i ditt namn och e-postadress så får du ett mail så snart kursen finns att köpa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *