Vågar du sätta press på dina relationer för att bygga dem starkare?

Häromdagen hörde jag min man förklara muskler, träning och återhämtning för ett av barnen.

Han berättade att när vi tränar så bryter vi ner muskeln lite grann. När vi sedan låter den vila så bygger den upp sig igen och blir då starkare än innan.

När jag hörde honom förklara det så enkelt så tänkte jag att det är ju likadant med relationer.

Att våga gå sönder

För att kunna bygga en riktigt stark relation behöver vi våga sätta lite press på den. I styrketräning är det vikter, men i relationer är det sårbarhet.

Vi behöver våga gå sönder lite, våga visa oss sköra och för en stund skapa ett litet avstånd mellan oss.

Det kan handla om att våga välja det vi behöver, även om vi riskerar att göra den andra personen besviken. Eller så kan det handla om att sårbart berätta hur något den andra personen gjort eller sagt har påverkat oss, även om det kan väcka obehag för den. Eller att berätta att vi längtar efter något som inte finns i relationen just nu.

Vikten av återhämtning

Det vi gör då är att vi utsätter relationen för lite press för att sedan se om det håller. För det är i återhämtningen som vi bygger upp styrkan.

När vi sedan hittar tillbaka till varandra, då stärks relationen. Fast vi hittar till en ny plats än den vi var på innan, . När avståndet som vi skapade med hjälp av sårbarhet minskar och vi får återförenas, då får vi se att relationen höll. Höll för den vi är och för den sårbara sanning vi bär inom oss.

Många av oss är rädda för att sätta lite press på relationen samtidigt som vi går med en längtan efter djupare kontakt.

Många tror också att det lilla avståndet som skapas är ett tecken på att relationen inte är stark nog och hinner inte vänta in återhämtningen innan de sätter ännu mer press på relationen.

Och vi vet alla vad som händer om vi sätter för mycket press på musklerna utan att ge dem chans att återhämta sig. Då får vi dras med överbelastningsskador eller muskelbristningar.

Men vi vet också vad som händer om vi inte belastar den… Då försvagas musklerna och vi blir allt svagare. På så sätt skiljer sig inte muskler och relationer så mycket från varandra.


Är du intresserad av att fördjupa relationer, till dig själv, till din partner eller bara till människor i allmänhet? Då har jag en kurs för dig! Den heter Gränser för Relationer och du kan läsa mer om den på hemsidan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *