Värderar du dig själv så mycket att dina gränser blir tydliga?

Ett vanligt misstag när vi försöker bli bättre på att uttrycka gränser är att vi fokuserar utåt, på mottagaren.

Det är lätt att allt fokus hamnar på hur vi ska säga för att personen i andra änden ska förstå oss och vilja respektera de gränser vi förmedlar.

Skifta fokus

Men dina gränser handlar inte om andra. De handlar om dig. Därför behöver också ditt fokus i första hand vara hos dig själv. 

Det är inte nödvändigt att andra förstår, värdesätter eller ens respekterar dina gränser. Det är ditt jobb!

Visst, det är skönt när andra också förstår, värderar och respekterar dem. Men om de inte gör det så är det inte ett tecken på att du ska dra tillbaka dina gränser.

Nycklar till tydligare gränser

Om du vill bli skicklig på gränser, då behöver du känna dig själv. Självkännedom, självempati och värdesättande av dig själv är därför utan tvekan det viktigaste du kan investera i när det gäller gränser.

För när du vrider om fokus och börjar lära känna och värdera dig själv, då spelar det mindre och mindre roll hur andra reagerar. Självklart kan det fortfarande påverka dig när dina gränser inte respekteras, men förhoppningsvis inte med resultatet att du drar tillbaka dina gränser.

Du kan förändra omgivningen

Den stora vinsten med att lära känna och värdera dig själv, och uttrycka dina gränser utifrån den energin, är att du förändrar din omgivning.

Du får mindre energi över för människor som inte respekterar dina gränser eller ens är intresserade av din inre värld. Men också mer energi över till människor som också är intresserade av ditt välmående och vill bidra till det. Mer energi över för ömsesidiga relationer och mindre för de ensidiga helt enkelt.

Vad längtar du efter?

Längtar du efter mer ömsesidighet i dina relationer? Eller vill du bara lära känna och värdera dig själv högre?

Då kan kursen Gränser för Relationer vara något för dig! I september har du dessutom chansen att gå kursen i en grupp med likasinnade. En fantastiskt möjlighet att få utforska gränser i ett tryggt och empatisk rum där du kan möta underbara människor.