Visa dina gränser genom att dela din upplevelse

Kontaktskapande gränser

Gränser verkar ofta handla om att berätta för andra hur de får eller inte får behandla oss. För mig väcker inte det här kontakt, varken inåt till mig själv eller till den jag möter.

Gränser har definitivt förmågan att skapa kontakt om vi väljer en annan väg. Istället för att berätta hur andra får och inte får behandla dig, kan du välja att dela hur deras agerande påverkar dig. 

På så vis styrs fokus bort från dem och deras handling och istället tillbaka till dig och din upplevelse. När du visar dina gränser genom att sätta ord på din upplevelse, berättar du hur det som har hänt påverkar dig. Att du blev ledsen eller glad till följd av något de gjorde eller sa (eller inte gjorde/sa). 

Genom att dela din upplevelse, blir det svårare för andra att ha invändningar till dina gränser. Många har invändningar ändå men det är lättare att stå stadigt i din egen upplevelse än vad det är att försöka ändra någons beteende.

Både självkännedom och mänsklighet

En annan fördel med att utgå från din upplevelse är att du lär känna dig själv bättre. Du får med tiden bättre koll på dina inre upplevelser. Det i sin tur lägger grunden för ett stabilare välmående och en djupare tillit till dig själv.

Den kanske största fördelen är att du visar din mänsklighet. Och mänsklighet är något världen behöver få se mer av. Visst kan det vara läskigt att visa sig sårbar och dela sådant som annars förblir dolt på insidan men vinsterna är stora om du ser det i ett längre och större perspektiv.

Bara genom att våga göra dina inre upplevelser synliga för andra, visar du din mest mänskliga sida, den vi alla har men många behåller dolda. Du kan bidra till en sundare värld genom att våga prata utifrån dina egna upplevelser och på så vis synliggöra din insida.

En chans istället för en begränsning

Att dela dina inre upplevelser med andra handlar inte om att lägga skulden för din upplevelse på dem. Det handlar istället om att ge dem en chans att se det mänskliga inom dig. En chans att få se mer av dig. En chans att få bidra till ditt välmående. Dela din upplevelse och ge dem en chans att se hur de påverkar dig. Om de kan ta till sig det eller inte, det ligger helt och hållet hos dem.

Berörde det här inlägget dig på något sätt? Lämna gärna en kommentar och låt mig läsa dina tankar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *