Jakten på återhämtning: När strävan efter avkoppling blir en källa till stress

När jag för många år sedan drabbades av utmattning blev återhämtning ett återkommande samtalsämne. Läkare och terapeut tryckte på vikten av återhämtning, men jag var mest förvirrad. Jag förstod inte vad de pratade om.

Jag hade aldrig riktigt reflekterat över begreppet. Återhämtning hade tidigare skett av sig självt, som en självklarhet. Men med tre små barn inom fem år blev livet mer hektiskt. Jag hann helt enkelt inte med att förstå min nya situation, och det som tidigare varit återhämtande för mig var svårare att få till.

När stressen tar överhand

Men när stressen väl har tagit överhand kan det kännas svårt att skapa tid för återhämtning. Kanske har du någon gång känt att du försvarar din stress? Det gjorde jag i alla fall. När andra föreslog att jag skulle ta det lugnare eller prioritera återhämtning, kände jag mig ofta attackerad. Jag argumenterade för att min situation var unik, att det inte fanns någon möjlighet att förändra något. Det var som om jag behövde rättfärdiga min utmattning och min stress. Under ytan låg en djup önskan om att bli förstådd och att slippa känna mig ensam.

Det här är ett vanligt mönster hos personer som lever med hög stress. När någon försöker hjälpa till, så svarar vi ofta med en lång lista över alla skäl till varför det inte kommer att fungera. Men även om försvaret kan förhindra oss från att få den hjälp och stöd vi behöver, är det viktigt att komma ihåg att bakom det gömmer sig ofta en djup längtan efter medkänsla och förståelse.

När återhämtningen förvandlas till stress

Då kan det vara skönt att påminnas om att återhämtning inte handlar så mycket om vad vi gör, utan hur vi gör det. Med vilken energi och intention. Varje aktivitet kan i teorin vara återhämtande, men i verkligheten kan den också bli en källa till stress.

En promenad kan vara en skön paus, men också en timme fylld av negativa, självplågande tankar. Att vila på soffan kan vara välbehövligt, men också en källa till skuld och oro över allt vi inte gör, men borde göra. Även träning, som ofta ses som en energikick, kan bli ett sätt att fly undan stressen istället för att hantera den.

Det mesta kan i teorin vara återhämtning, men när vi är stressade och utmattade blir det svårt att slappna av. I stället fastnar vi i en ond cirkel av ältande, skuld och ännu mer stress. Då förvandlas själva försöket att återhämta oss till en kamp.

Myter kring återhämtning

En vanlig missuppfattning om återhämtning är att den kräver omfattande planering och stora tidsluckor. Många menar att vi måste schemalägga avkoppling för att verkligen kunna varva ner. Men jag vill hävda att det inte behöver vara så komplicerat. Återhämtning handlar mer om att vara närvarande i stunden än om att följa en strikt plan.

Ett bra första steg är att sluta se återhämtning som ett medel mot ett mål. Det är inte en prestation som ska ge oss något, som mindre stress och ångest eller mer tålamod och lycka. När vi betraktar återhämtning som ett medel för att uppnå något annat, förvandlar vi den till ett krav på oss själva – något som ytterligare stressar en redan trött kropp och själ.

Närvaro som återhämtning

Återhämtning handlar inte om att göra något, utan om att vara. Det är att vara närvarande i stunden, oavsett vad den innehåller. Det kan vara att följa en fågels rörelser utanför fönstret, att känna marken under fötterna eller till och med att acceptera känslorna som stormar inom oss. På så vis kan vi hitta stunder av återhämtning även mitt i kaoset.

Även om vi snabbt rycks tillbaka till vardagens stress, så lämnar dessa korta stunder av återhämtning ett avtryck. Med tiden blir det lättare att hitta dessa små ögonblick.

Det är så lätt att göra återhämtning till något stort och komplicerat och ha höga förväntningar på vad den ska åstadkomma. Men ofta är det just dessa förväntningar som hindrar oss från att verkligen slappna av.

Luckorna finns redan i din vardag

Istället för att se återhämtning som något stort och avskilt, kan vi väva in den i vår vardag. Att vara närvarande i stunden, oavsett vad vi gör, är kärnan i återhämtning. Varje handling, från att tvätta händerna till att krama en älskad, kan bli en möjlighet att koppla av och ladda batterierna. Genom att vara fullt närvarande i det vi gör, öppnar vi upp för en oändlig källa av återhämtning, utan att vi behöver skapa luckor och planera in den. Det är en kraft som alltid finns tillgänglig, oavsett omständigheterna.

Det gör det möjligt att öppna upp för återhämtning i allt som sker. När du tvättar händerna, går i en trappa, dricker ett glas vatten, väcker dina barn, kramar din partner, duschar. Kraften som kommer av att vara där vi är och inte alltid vara i det som har varit eller det vi tänker ska hända, är oslagbar. Och den finns alltid tillgänglig.

Jag säger inte att det är lätt. Tankar vandrar och känslor stormar, och ibland kan det kännas som om tiden bara försvinner. Men även en kort stund av närvaro kan göra en stor skillnad. När vi börjar träna på att vara närvarande, upptäcker vi snart hur kraftfullt och samtidigt nära till hands det är. Vi inser att vi inte behöver stora tidsblock eller komplicerade planer för att hitta lugn och ro – bara ett beslut om att vara här och nu.

Enkla övningar för medveten närvaro:

  • Drick ett glas vatten: Förvandla en enkel handling som att dricka vatten till en upplevelse av närvaro. Känn vikten av glaset i handen, temperaturen på vattnet mot dina läppar, och följ vattnets väg genom din kropp. Varje klunk blir en liten paus och en möjlighet att återknyta kontakten med dig själv.
  • Gå i trappan: Trappor är mer än bara ett sätt att ta sig från en våning till en annan. Varje steg kan vara en övning i närvaro. Känn hur dina fötter möter varje steg, hur dina muskler arbetar, och hur din andning anpassar sig. Låt trapporna bli din naturliga lucka för återhämtning.
  • I köer och väntan: Istället för att irritera dig över att behöva vänta, använd tiden till din fördel. Fokusera på din andning, känn din kropp mot underlaget, och observera tankar och känslor utan att döma dem. Dessa stunder av väntan kan bli värdefulla ögonblick för att återhämta dig och komma närmare dig själv.

Livet är fyllt av små pauser, ögonblick där vi kan stanna upp. Det krävs ingen stor planering eller avsatt tid för att hitta dessa stunder. Istället kan vi nyttja de naturliga luckor som redan finns i vår vardag.

Möjligheter till återhämtning finns överallt

När jag väl började förstå att återhämtning inte handlade om att göra något speciellt, utan snarare om att vara närvarande, började jag se möjligheter till återhämtning överallt. Det var som att upptäcka en dold skatt. Jag minns en gång när jag kände mig särskilt stressad och överväldigad. Jag bestämde mig för att ta en kort promenad. Istället för att låta tankarna fara iväg, fokuserade jag på mina sinnen. Jag kände vinden mot mitt ansikte, ljudet av fåglarnas sång och marken under mina fötter. I det ögonblicket försvann alla mina bekymmer, och jag kände en djup känsla av lugn.

Eckhart Tolle uttrycker det så här i sin bok ’The Power of Now’: Stress uppstår när vi är ’här’ men vill vara ’där’, eller när vi är i nuet men längtar till framtiden. Det är denna klyfta som skapar en inre splittring.

Genom att vara fullt närvarande i stunden, utan att önska att något vore annorlunda, upphör stressen nästintill omedelbart. Problemet är att vår uppmärksamhet lätt dras bort, och då börjar stressen smyga sig på igen. Men ju mer vi övar, desto starkare blir vår uppmärksamhet och närvaro. Och ju starkare vår närvaro blir, desto mindre stress kommer vi att uppleva.

Missa inte blogginlägget Vill du verkligen vänta på livet? som handlar om hur lätt det är att nuet förvandlas till ett medel mot ett mål.

Föreläsning?

Vill du lära dig mer om hur du kan integrera återhämtning i din vardag? Jag kommer gärna till din arbetsplats eller förening och föreläser om stress, utmattning och vägen till ett mer närvarande liv. Kontakta mig gärna på karolina@genuinkontakt.se om du eller din arbetsplats är intresserad.